Отворени стандарти ще пестят 1 млрд. евро годишно на ЕС

Европейската комисия излезе с насоки към публичните органи как да избягват зависимостта от един единствен доставчик на информационни и комуникационни технологии (ИКТ). Ако следва препоръките, публичният сектор в ЕС може да реализира икономии в размер на 1,1 млрд. евро на година.

Така например, откритите процедури за възлагане на обществени поръчки могат да привлекат по-голям брой участници с по-добри предложения. Доказано е, че удвояването на броя на участниците обикновено води до намаляване на стойността на поръчката с 9 %.

„Отворените стандарти водят до конкуренция, иновации и икономии на средства. Публикуваните днес насоки ще помогнат на националните органи да се възползват от всяка възможност за иновации и ефективност“, коментира заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус.

Ако се работи със стандарти, вместо да се посочва конкретна марка, инструмент, система или продукт в областта на ИКТ, когато се възлагат поръчки за информационни и комуникационни системи, се спестяват пари на данъкоплатците, отбелязва Комисията.

Много организации обаче или нямат експертен опит, за да определят кои стандарти трябва да използват във връзка със своите нужди в областта на ИКТ, или се страхуват, че промяната първоначално ще е много скъпа и може да доведе до загуба на данни. В резултат, те остават зависими от своите информационни и комуникационни системи или от един единствен доставчик.

Освен това чрез по-широкото използване на стандарти се улеснява обменът на данни между публичните системи и гражданите могат да предоставят данни само веднъж на дадена публична администрация. Благоприятства се и развитието на трансграничните електронни услуги, от които гражданите и предприятията се нуждаят, когато пътуват, работят, учат или извършват стопанска дейност в рамките на ЕС.

Публикуваните днес насоки са предназначени за служителите, които отговарят за планирането и купуването на системи и услуги в областта на ИКТ за публични организации. Те ще са от полза за държавите, регионите или отделни сектори при разработване на всеобхватни стратегии за ИКТ, които се състоят от основни принципи за съвместна работа на информационните и комуникационните системи и за предоставяне на ефективни услуги на гражданите.

Според препоръките, чрез дългосрочно планиране системите, по отношение на които има риск от изпадане в зависимост, могат да бъдат заменени от основани на стандарти алтернативи. Така би трябвало да се компенсират по-високите първоначални разходи при подмяна на системите.

Коментар