25% от летуващите българи ще пазаруват онлайн

За да заплатят основните разходи за почивката си, една пета от планиращите ваканция ще използват банкова карта

За да заплатят основните разходи за почивката си, една пета от планиращите ваканция ще използват банкова карта

Българите ще изхарчат средно 1 100 лв. за лятната си почивка, сочи проучване на Visa. Около 68% от анкетираните планират да отидат на почивка, като един на всеки четирима летовници ще закупи аксесоари или част от туристическия си пакет онлайн.

Делът на летовниците ще бъде с 19 процентни пункта по-нисък от 2012 г., когато 87% от анкетираните са заявили намерение да излязат във ваканция. Тези, които ще почиват, очакват да похарчат с около 25% повече от миналата година, когато хората са предвиждали да отделят средно 882 лв. за почивката си.

Проучването е проведено сред жителите на десетте най-големи града в България с цел да определи плановете на хората за лятна почивка и методите на разплащане, които те смятат да използват както при правене на резервацията, така и по време на самата ваканция.

Най-много средства планират да отделят гражданите на Варна и София – съответно 1 200 лв. и 1 180 лв. На дъното на класацията са жителите на Шумен, чийто предварителен бюджет е в рамките на 550 лв.

За да заплатят основните разходи за почивката си, една пета от планиращите ваканция ще използват банкова карта – дебитна или кредитна, с 3 процентни пункта повече от 2012 г.

Малко повече от една четвърт от планиращите почивка (26%) ще закупят част от аксесоарите за летния си отпуск или туристическия пакет за почивката онлайн. За да заплатят дължимите суми, 50% от тях ще използват своята дебитна, кредитна или предплатена карта.

„И тази година наблюдаваме тенденция на ръст в електронните разплащания през летния период. Все повече българи предпочитат да използват банковата си карта по време на почивката, да закупят вещи за летния си отпуск и да предплатят туристическия си пакет онлайн с дебитна или кредитна карта”, коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

За да покрият разходите за лятната си почивка, по-голямата част от хората (39%) спестяват дълго време. Други 10% заплащат част или всички свои разходи с банков кредит или средства от кредитната си карта. Около 1/5 от тези, които планират да почиват, успяват да подсигурят ваканцията си чрез заплатата, която получават.

Коментар