Нов метод измерва колко зелен е облакът

Операторите на центрове за данни и хостинг компаниите вече извеждат като приоритет въздействието върху околната среда от своите инфраструктури

Операторите на центрове за данни и хостинг компаниите вече извеждат като приоритет въздействието върху околната среда на своите инфраструктури

Идеята, че изчислителните облаци са най-енергийно-ефективният подход към ИТ инфраструктурата, не е голямо откритие. Но нови данни показват количествено колко зелен може да бъде „облакът“.

Нещо повече – изследователите предлагат нов модел за сравнителен анализ, който да помогне на компаниите да изчислят потенциалното въздействие от „облака“ върху собствената им организация.

Мигрирането на традиционния софтуер, като например системите управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM), електронната поща и софтуера за производителност (например програмите за текстообработка), от локалните системи към облака, приложено върху 86 милиона работници в САЩ, може да спести около 23 милиарда киловатчаса. Това сочат резултатите от шестмесечно проучване, проведено от щатската национална лаборатория Лорънс Бъркли и Северозападния университет:

Казано по друг начин, това е достатъчно електричество за цял Лос Анджелис за цяла година. Повечето от спестяванията идват от миграцията на е-пощата и софтуера за производителност, пише GreenTech.bg.

Изследователите, които са получили финансиране от Google, използват тези констатации като основа за нов модел със свободен достъп – „Рамката за проучване на енергията и емисиите при облака“ (CLEER). Те се надяват, че методиката им ще насърчи много повече изследвания.

„Имаме нужда от числа – твърди данни – за да можем правилно да анализираме как изчислителните облаци се сравняват със сегашния модел на изчисленията“, казва Ерик Масанет, доцент по машинно инженерство и водещ автор на доклада.

CLEER разглежда редица фактори около решението за мигриране на приложенията, поддържани локално или в корпоративния център, към публичния ИТ облак. Те включват въпроси като колко енергия се използва от мрежовия хардуер, клиентските компютри, сървърите и сградните системи, включително и колко енергия е свързана с производството на всички тези съоръжения и за транспортирането им до различни места.

ИТ мениджърите могат да направят оценка на своите резултати на база на три предварително инсталирани сценарии за електронна поща, CRM софтуер и приложения за производителност. Те могат да качат информация, специфична за техните организации, чрез серия от уеб менюта.

„Тези резултати показват, че интернет предлага огромен потенциал за енергоспестяване. Ние сме особено развълнувани, че лабораторията Бъркли е направила своя модел публично достъпен, така че други изследователи и експерти да включат собствените си предположения и да спомогнат за прецизирането и подобряването на резултатите”, пише Майкъл Теръл, старши съветник по политиките за енергетиката и устойчивостта в Google.

Като се има предвид процъфтяващата дейност на Google в продажбата както на облачни приложения, така и на „инфраструктура като услуга“, желанието на компанията да предоставя повече показатели за доказване на ползите от „облака“ е разбираемо. Същевременно, търговски оператори на центрове за данни и хостинг компании вече извеждат като приоритет въздействието върху околната среда на своите инфраструктури, което дава още по-голяма тежест на идеята, че облакът е по-зелен от други ИТ инфраструктурни подходи.

Коментар