Условни присъди за бившите шефове на Olympus

Olympus ще плати 7 млн. долара, заради машинациите на бившите си шефове

Olympus ще плати 7 млн. долара, заради машинациите на бившите си шефове

Трима бивши ръководители на японската компания Olympus получиха условни присъди за извършените от тях нарушения със счетоводните отчети, предаде BBC.

Екс-председателят на борда на директорите Цуоши Кикукава, бившият изпълнителен директор Хисаси Мори и екс-одиторът Хидео Ямада се признаха за виновни във фалшифициране на счетоводните отчети на компанията.

Тримата са укрили загуби за 1,7 милиарда долара, свързани с покупката на британския производител на медицинско оборудване Gyrus, както и на три други японски компании.

Целта на тази операция е била да съкрати загубите от инвестиции на Olympus в ценни книжа през 1990 г. В документите за придобиване на изброените активи цената е била завишена.

Кикукава и Ямада са осъдени на три години условно, а Мори получава условна присъда от една година и половина. В допълнение, Olympus ще трябва да плати глоба в размер на 7 млн. долара.

Разследването на дейността на компанията започна, след като през октомври 2011 г. уволненият от поста генерален директор Майкъл Удфорд съобщи за нарушения в отчетите на компанията. Olympus публикува коригиран финансов отчет за последните пет години, който показа сериозен недостиг на средства в бюджета.

През есента на 2012 г. Sony обяви, че купува 11,46% от акциите на Olympus за 50 млрд. йени (около 643,5 млн. долара. През февруари тази година сделката беше финализирана, като по този начин Sony стана най-големият акционер в Olympus.

Коментар