Нова технология за печат прави измамите невъзможни

Иновативна разработка може да предотврати фалшифицирането на печатни материали
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато става въпрос за отпечатване на банкноти, паспорти и други важни документи, имаме нужда от техника, която е трудна за копиране. Швейцарски учени са разработили точно такава технология: при този вид печат се отнема материал, вместо да се депозира.

Екип от изследователския институт EPFL първоначално се е заел да разработи материал, който напълно абсорбира светлината. Това, което учените направили, било прозрачен субстрат от плексиглас, покрит със слой алуминий отдолу, магнезиев флуорид в средата и хром отгоре.

Всеки слой е с дебелина само няколко нанометра. Комбинацията отлично абсорбира всички дължини на вълната на светлината. Това води до отпечатването на „мастило”, което се възприема като „перфектно” черно.

Проф. Оливие Мартин от института обаче се зачудил какво ще се случи, ако използва лазер, за да премахне слоя хром. След като направил това, открил, че останалите слоеве от магнезиев флуорид и алуминий образуват силно отразяващо огледало. Премахването на тези слоеве от своя страна разкрило прозрачния плексиглас, разказва NewAtlas.

Учените установили също, че с прецизно контролиране на продължителността на излагането на лазерна светлина е възможно не само да се получат „перфектно” черни, огледални и фонови цветове, но и да постигнат фини градации между тях (преливания), например от черно към огледално.

Според учените, тази технология може да се използва в приложения, където сигурността и предотвратяването на измами са от първостепенно значение.

Коментари по темата: „Нова технология за печат прави измамите невъзможни”

добавете коментар...

  1. Радико

    Със сигурност ще има огромно приложение. Не и за защита от фалшифициране. Всичко което е направено от човек може да се направи още веднъж от друг човек.

Коментар