Центровете за данни слизат на дъното на океана

Центърът за данни на Subsea Cloud ще бъде потопен на дълбочина 3000 метра
(снимка: Subsea Cloud)

Подводните центрове за данни се очертават като нова тенденция. Стартъпът Subsea Cloud предлага да се поставят центрове за обработка на данни (DPC) не в плитки крайбрежни води, а на дъното на морето или океана на дълбочина до 3000 м.

Подобно решение не само ще намали вредните емисии, тъй като ще елиминира разходите за енергия за охлаждане, но се счита и за по-безопасно от подобни решения на Highlander и Microsoft Natick, отбелязва Datacenter Dynamics.

Именно физическата сигурност е едно от ключовите предимства на проекта Subsea Cloud, тъй като на такава дълбочина центровете за данни остават недостъпни за водолази и подводници – абсолютният рекорд все още принадлежи на руската K-278 Комсомолец, която през 1985 г. се потопи на дълбочина малко над един километър.

Има само няколко специализирани устройства, способни да работят в такива условия, и е малко вероятно да бъде извършена незабелязана атака с тяхна помощ. Затова Subsea Cloud е фокусирана върху предоставяне на услуги за клиенти в областта на здравеопазването и финансите, както и за въоръжените сили.

Компанията все още не е разкрила всички технически подробности за проекта. Например, не е ясно как ще бъдат обслужвани дълбоководните центрове за данни и дали изобщо ще бъдат обслужвани.

Subsea Cloud твърди, че вече е тествала прототип на новите центрове за данни за надеждност и способност за работа на дълбочина от 3 км, а част от оборудването ще има резервиране. Центровете за данни ще побират до 800 сървъра, а самите те са изработени от екологично чисти материали, така че дори и да бъдат разхерметизирани, няма да навредят на морската среда.

Основател на Subsea Cloud е Макси Рейнолдс, която преди това ръководеше техническия отдел на компанията за информационна сигурност Social Engineer LLC. По-рано Рейнолдс се занимаваше с подводна роботика в Subsea 7.

Екипът на Subsea Cloud включва четирима специалисти по подводни технологии, сред които основателят на Energy Subsea. Партньори на компанията са Chevron, Laborde Marine и Oracle.

Коментари по темата: „Центровете за данни слизат на дъното на океана”

добавете коментар...

  1. flashko

    А топлинното замърсяване? В смисъл потапят на голяма морска дълбочина печки. Буквално. Околната вода ще се затопли а това предполагам ще повлияе на флората и фауната. Или някои си мислят, че тези промени понеже няма да ги виждаме са без значение.

  2. Вярващ

    Дай боже ти да си останеш форумен коментатор и да не попадаш между хора решили да вършат работа.

  3. Невярващ

    Не дай си боже да ке наложи смяна на хард диск.

Коментар