РС пазарът рухна, надежда за второто полугодие

Продажбите на РС продължават да падат вече пето поред тримесечие

Продажбите на РС продължават да падат вече пето поред тримесечие

Над 10% спад отбеляза пазарът на персонални компютри през второто тримесечие на 2013 г., изпадайки в най-тежката криза в историята си. Плахи надежди за подобрение се възлагат на второто полугодие.

В периода април-юни са продадени 76 милиона персонални компютъра, в сравнение с 85,3 милиона година по-рано, което е спад от 10,9%, съобщи Gartner.

Анализаторите от IDC докладват за още по-голям срив на продажбите – с 11,4% до 75,6 милиона броя.

Второто тримесечие е пето поред на спад за РС пазара, или още един негативен рекорд за индустрията. В периода януари-март продажбите намаляха с невероятните 13,9%.

Анализаторите обясняват тези резултати с настъплението на таблетите, които привличат интереса на купувачите за сметка на новите РС. Не помагат нито сензорните РС на база Windows 8, нито ултрабуците, които остават скъпи на този етап.

Таблетите, използвани предимно за консумация на съдържание, все по-често се разглеждат като алтернатива на РС-тата, коментира Микако Китагава, старши анализатор в Gartner. Тенденцията към изместване на РС-тата от таблети ще продължи както в развитите, така и в развиващите се страни.

Нещо повече, в развиващите се страни евтините таблети стават първото персонално изчислително устройств за много хора, допълва Китагава.

Gartner и IDC поставят Lenovo на първо място за отчетния период. Продажбите на китайската компания са намалели с 0,6% спрямо същия период на миналата година, по версията на Gartner, и с 1,4%, според IDC. Но спадът при най-близкия конкурент, HP, е по-голям – 4,8% (Gartner) и 7,7% (IDC).

В предходното тримесечие Lenovo заемаше второ място след HP. Не за първи път обаче Lenovo излиза начело на РС пазара за тримесечие, така че сегашната й позиция не е историческа.

Продажбите на компютри в региона EMEA намаляха през второто тримесечие с 16,8% до 21,3 млн. броя. Лидер тук е HP, следвана от Lenovo, Acer, Dell и Asus. Най-голям спад бележи Acer както в EMEA, така и в глобален мащаб, сочат докладите на IDC и Gartner.

Анализаторите очакват незначително подобрение на ситуацията през второто полугодие, в сравнение с първите шест месеца. Gartner прогнозира, че за цялата 2013 г. продажбите на РС ще намалеят със 7,3%.

Коментар