Lenovo излезе начело на световния РС пазар

Lenovo зае първо място на световния пазар за персонални компютри

Lenovo зае първо място на световния пазар за персонални компютри

Lenovo излезе начело на световния пазар за персонални компютри през второто тримесечие на 2013 г., сочат данни на IDC и Gartner.

Делът на китайската компания достига 16,7%, според IDC (15% през второто тримесечие на 2012 г.), и 14,9%, според Gartner (14,9% година по-рано).

Така, според двете водещи анализаторски компании, Lenovo за първи път заема лидерската позиция по продажби на компютри в света.

„Битката за лидерството продължава да е много оспорвана, но аз съм напълно убеден, че на световния пазар на персонални компютри все още има достатъчно място за стабилен ръст и значими иновации”, коментира резултатите Янг Янкинг, изпълнителен директор и председател на борда на директорите на Lenovo.

Пазарът на персонални компютри, който възлиза на US$ 200 милиарда, непрекъснато се променя, но все още предлага възможности за бизнес. „Lenovo може да материализира по-голяма част от тези възможности на фона на своите конкуренти”, допълни Янкинг.

Компанията продължава да разширява пазарния си дял и да отчита солидна печалба в традиционно силните за нея пазари като Китай и глобалния пазар на компютри за крайните потребители. Lenovo води на развиващите се пазари и заема второ място на глобалния пазар на компютри за крайни клиенти, уточни Янкинг.

Според IDC, през финансовата година, която приключи на 31 март 2013 г., Lenovo заема рекорден пазарен дял в световен мащаб. Компанията се развива по-бързо от световния пазар на персонални компютри за 16-о поредно тримесечие.

Lenovo е пазарен лидер в три от седемте най-големи пазара на компютри в света – Китай, Япония и Германия, като достига двуцифрен дял в 39 държави. Над половината от печалбата на Lenovo идва от пазарите извън Китай.

Компанията държи 5,9% дял от глобалния пазар на „smart connected” устройства и е третият по големина доставчик на такива устройства в света. Lenovo e номер 2 на пазара на смартфони и за таблети в Китай, като 10% от печалбата й идва от тези два бързо растящи сегмента.

Коментари по темата: „Lenovo излезе начело на световния РС пазар”

добавете коментар...

  1. :)

    Китай излезе на първо място в производството на компютри 🙂

Коментар