ЕС ще затегне контрола над интернет компаниите

Ангела Меркел разкри план на ЕС за въвеждане на нови правила за защита на информацията

Ангела Меркел разкри план на ЕС за въвеждане на нови правила за защита на информацията

Европейският съюз подготвя общи правила за защита на информацията, съгласно които интернет компаниите задължително ще трябва да докладват на властите за партньорствата си със специалните служби, стана ясно от интервю на канцлера на Германия Ангела Меркел за телевизия ARD.

Меркел дискутира проблема в отговор на въпрос необходимо ли е международно споразумение за защита на информацията, предвид скандалните разкрития на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън за дейността на Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ.

По нейните думи, германското федерално законодателство не позволява ефективна защита на неприкосновеността на личния живот на гражданите на страната в случай на нарушения от страна на големите интернет компании като Facebook. Операциите на Facebook в Европа се ръководят от Ирландия, в съответствие с ирландското законодателство. Ето защо ЕС трябва за изработи общи правила за защита на информацията, подчерта Меркел.

„Бихме искали компаниите, работещи в Европа, да ни разкриват информация за това на кого предават данни. Това трябва да стане част от споразумението за защита на данните”, заяви Меркел.

Канцлерът на Германия предлага да бъдат допълнени основополагащите документи на ООН за защита на правата на човека с протокол за гарантиране на неприкосновеността на частния живот на международно ниво.

Меркел се надява, че страните от ЕС ще излязат с единна позиция по този въпрос.

Тя потвърди, че ще продължи да настоява за обяснение от САЩ по скандала около NSA и Едуард Сноудън, въпреки скорошното посещение на министъра на вътрешните работи на Германия Ханс Петер Фридрих във Вашингтон.

По думите на Меркел, по време на визитата си той е получил уверения, че спецслужбите на САЩ нямат интерес към немските фирми и че подозренията за промишлен шпионаж от страна на NSA са безпочвени.

Коментар