Предстои бум на „умните” часовници

Googe Smartwatch е типичният представител на новата категория "умни" часовници

Googe SmartWatch е типичният представител на новата категория “умни” часовници

Световният пазар на смарт часовници ще достигне 5 милиона броя през 2014 година, прогнозира анализаторската компания Canalys.

В категорията „умни” часовници попадат носими електронни джаджи, които се включват към смартфона и изпълняват някои негови функции – например четене на SMS и съобщения от социални мрежи, показване на информация за пропуснати повиквания и др., или пък работят като самостоятелни устройства основно със спортно предназначение.

Подобна електроника все още не е широко представена на пазара. През 2012 година са пуснати 330 хиляди устройства, повечето от които с марките на Sony и Motorola. Тази година в играта се намеси Pebble Technology, която събра около 10 милиона долара чрез платформата за финансиране Kickstarter и вече има 275 хиляди поръчки за своя умен часовник Pebble, от които 100 хияди са изпълнени.

Canalys прогнозира, че през 2013 г. в света ще бъдат продадени около половин милион „умни” часовника. През следващата година се очаква бум на този пазар, тъй като на него ще влязат големи играчи като Apple, Google, Microsoft и Samsung. Техните продукти, за разлика от сегашните, ще имат по-сложни софтуер и хардуер, множество датчици и ще бъдат интегрирани с различни уеб услуги.

Смарт часовниците ще станат един от най-важните сегменти на пазара за потребителска електроника, както това се случи с таблетите след излизане на iPad, смята главният анализатор на Canalys – Крис Джонс. По неговите думи, връзката на софтуерните платформи с часовниците ще позволи на разработчиците да създадат приложения в категории като здраве и спорт.

Доста важен фактор за успеха на смарт часовниците е дизайнът, предвид, че хората обичат да носят стилни джаджи. Когато производителите предложат функционални и достатъчно модерни умни часовници, то традиционните такива, носени на ръката, ще загубят смисъл. Потенциалът на пазара е голям, предвид данните на Canalys, че през 2012 г. са продадени 1 милиард броя обикновени часовници.

ABI Research прогнозира, че през 2013 г. продажбите на смарт часовници ще превишат 1,2 млн. броя или 370 млн. долара в стойностно изражение. Към 2015 г. обемът на пазара ще нарасне 20 пъти, очаква анализаторската компания.

Умните часовници ще се нуждаят от специален софтуер, за да бъдат не просто компаньон на останалите мобилни устройства, най-вече смартфоните. Създаването на стойностна платформа за разработчици обаче не е проста задача, коментира Canalys.

Коментар