HP технологии създават ефектите в 3D филма „Турбо”

3D филмът Турбо на DreamWorks тръгва по кината от днес (снимка: DreamWorks)

3D филмът Турбо на DreamWorks тръгва по кината от днес (снимка: DreamWorks)

Технологии на HP са в основата на анимационната комедия „Турбо”, съобщиха от компанията. Поредният вълнуващ 3D филм на DreamWorks тръгва по кината от днес.

Във филма от създателите на хитови поредици като „Мадагаскар” и „Круд” главният герой е охлювът Турбо (озвучен в оригинал от Райън Рейнолдс), който мечтае да бъде бърз. Желанието му се сбъдва след инцидент и той прави стремителна кариера по пистите – включително на автомобилни състезания като ралито Indy 500.

Технологии за конвергирана инфраструктура и облак на HP са помогнали на DreamWorks Animation да обработи огромно количество от данни, непознати досега художествени образи и иновативни компютърни графики.

Охлювът Турбо е главният герой в новата 3D анимация (снимка: DreamWorks )

Охлювът Турбо е главният герой в новата 3D анимация (снимка: DreamWorks )

DreamWorks използва мощта на HP Z работни станции, за да пресъздаде емоцията на ралито Indy 500 с охлюв, пътуващ с 220 мили в час (близо 350 км в час), както и образите на повече от 500 000 анимационни герои по продължението на точната репродукция на пистата Indianapolis Motor Speedway.

HP Z800 и Z820, задвижвани от процесори Intel Sandy Bridge Xeon E5, позволяват на аниматорите да изпълняват повторения с 50% по-бързо от предходните модели работни станции, както и да разработят изключително сложни ъгли на камерата и специални ефекти.

Когато не се използва от творческите екипи, мощността на работните станции е прилагана за нощни часове на рендиране, като така са съкратени милионите изчислителни часове, необходими за създаването на филма.

Турбо мечтае да бъде бърз и желанието му се сбъдва - той прави стремителна кариера по пистите (снимка: DreamWorks)

Турбо мечтае да бъде бърз и желанието му се сбъдва – той прави стремителна кариера по пистите (снимка: DreamWorks)

Интегриран с работните станции, софтуерът HP Remote Graphics е позволил на аниматорите да си сътрудничат по–ефективно в географски аспект чрез разглеждане на идеи и активи в реално време на един общ десктоп.

HP Networking дава на аниматорите достъп до централно хранилище на данни и активи, с възможност за споделяте и извличане на ресурси от всяко едно място – от студията Глендейл и Редууд Сити в Калифорния до Бангалор в Индия.

Продукцията „Турбо” е изисквала 75 милиона часа на рендиране, за да бъдат създадени изображения, включващи 32 състезателни коли на Indy 500 и 32 милиона образи от публиката на ралито – най-големия брой образи от филмите на DreamWorks Animation досега.

Чрез сървъри HP ProLiant Gen8 студиото е постигнало повече от 40% увеличение в пропускателната способност, както и с над 42% на ват по-висока производителност. В резултат, DreamWorks увеличава капацитета си за рендиране до средно 500 000 задачи на ден.

Коментар