IBM отчете 17% спад на чистата печалба

IBM обяви спад на приходите и печалбата за тримесечие, в което предприе стъпки за преструктуриране на бизнеса

IBM обяви спад на приходите и печалбата за второто тримесечие, в което предприе стъпки за преструктуриране на бизнеса и съкращаване на персонал

IBM приключи второто тримесечие на 2013 г. с чиста печалба от 3,2 млрд. долара, бележейки 17-процентен спад спрямо същия период на миналата година. Приходите на ИТ гиганта са намалели с 3,3% до 24,92 млрд. долара.

Анализаторите очакваха от „голямата синя” компания продажби на ниво 25,3 млрд. долара в периода април-юни. Спадът в приходите и печалбата обаче се е ускорил спрямо първото тримесечие.

Блумбърг подчертава факта, че приходите на IBM намаляват в почти всички подразделения на компанията, с изключение на бизнеса със софтуер, който е донесъл 6,4 милиарда долара, или с 4% повече спрямо Q2 2012.

Предварителните поръчки за услуги са нараснали с 3% до 141 милиона долара, а приходите от консултантското подразделение Global Business Services са паднали с 1% до 4,6 млрд. долара през тримесечието.

Подразделението за технологични услуги – Global Technology Services пък бележи спад от 5% до 9,5 млрд. долара. Звеното Systems and Technology, което отговаря за хардуерния бизнес на IBM, регистрира 12-процентно намаление на приходите. За седмо поредно тримесечие това подразделение отчита спад.

IBM започна програма за преструктуриране през второто тримесечие, която включва съкращение на служители по целия свят. Според профсъюза Alliance@IBM, корпорацията е освободила 3300 американци и канадци. Преструктурирането ще коства на IBM сумата от 1 милиард долара.

Благодарение на предприетите мерки, както и на укрепването на бизнеса със софтуер и услуги, IBM може да подобри своята производителност, смята анализаторът Дес Перес от Edward Jones & Co. Компанията вече повиши прогнозата си за печалба на акция за 2013 година от 16,7 до 16,9 долара. За второто тримесечие този показател е 3,91 долара, докато Уол Стрийт очакваше 3,78 долара.

Резултатите на IBM често се разглеждат от анализаторите като индикатор за нивото на технологичните разходи на правителствения и корпоративния сектор. В момента компанията отделя по-малко печелившите си бизнеси и съкращава разходи, като същевременно измества фокуса към консултантските услуги, софтуера за анализ и системите за съхранение на данни.

Коментар