Турски хакер пое отговорност за атаката срещу Apple

Сайтът за разработчици на Apple, който миналата седмица претърпя хакерска атака, е бил нападнат от турски експерт по ИТ сигурност. Той обаче твърди, че не е имал никакво друго намерение освен да разкрие пропуск в системата.

Онлайн порталът Apple Developer позволява на разработчиците да теглят бета версии на Mac OS и iOS за тестване и да дискутират във форуми. Ресурсният център на сайта е извън строя достатъчно дълго време, без изчерпателно обяснение от компанията.

Ресурсният център на Apple Developer продължава да бъде недостъпен за разработчиците

Ресурсният център на Apple Developer продължава да бъде недостъпен за разработчиците

Турският хакер Ибрахим Балик, представящ се за „изследовател по сигурността”, призна, че е отговорен за атаката. Той настоява, че намеренията са му били честни и просто е искал да покаже недостатък, за който и преди е сигнализирал на Apple, но без резултат.

Балик споделя пред Гардиън, че е намерил общо 13 технически дефекта и е докладвал за тях директно на американската мултинационална корпорация. Според него, веднага след подаване на сигнала центърът на Apple Developer прекратил работа, без да му даде никакъв отговор. Целта на Балик била единствено да разкрива пропуски и да събира информация за сигурността.

От Apple не потвърждават думите на Балик, но компанията уверява, че вече „изцяло ремонтира” сайта и същевременно възстановява пълната база данни от самата основа. Около 275 000 регистрирани потребители са били изложени на риск. Засега няма информация кога разработчиците ще получат отново достъп до центъра за ресурси.

Коментар