Android общността ще открива пулсари

Шансовете за откриване на пулсари нарастват, след като в проекта Einstein@Home  се включиха и потребителите на Android

Шансовете за откриване на пулсари нарастват, след като в проекта Einstein@Home се включиха и потребителите на Android

Потребителите на Android устройства ще могат да помагат в търсенето пулсари и в борбата срещу СПИН. Проекти от рода на Einstein@Home и други подобни инициативи вече са отварят за нарастващата общност на мобилната платформа, поддържана от Google.

В рамките на тези обществени инициативи се извършват разпределени изчисления за компютърно моделиране, например на коагулацията на белтъчни молекули. Същността на проекта се състои в това, че вашият компютър изпълнява част от изчисленията на обща задача. По подобен начин, хиляди РС на други потребители обработват „парчета от пъзела”, които в крайна сметка дават общо решение.

В момента функционира една обща платформа BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing), която позволява на потребителите на Android да се включат в проекти като Einstein@Home за търсене на неизвестни пулсари (неутронни звезди с мощно пулсиращо магнитно поле) и FightAIDS@Home, насочен към борбата срещу СПИН.

И двете инициативи отдавна са достъпни за потребителите на РС, като втората се ръководи от IBM. Сега в тях могат да се включат и притежатели на смартфони и таблети под управление на гугълската ОС – най-популярната мобилна платформа в света.

Вероятно потребителите на Android ще имат опасения относно енергийната консумация и трафика на своите устройства, докато обработват данни от BOINC. За тяхно успокоение, клиентът на BOINC е настроен така, че извършва изчисления само когато смартфонът или таблетът е включен към зарядното устройство или батерията е заредена на не по-малко от 90%.

Още едно условие за включване към мрежата на BOINC е наличието на Wi-Fi връзка. Системата приема устройства под управление на Android 2.3 или по-нова версия. Любопитно би било сравнението в производителността между мобилните устройства и стационарните РС, но засега все още няма публикувана подробна информация.

Коментари по темата: „Android общността ще открива пулсари”

добавете коментар...

  1. (:

    Определено странна идея. Всички устройства на батерии са неподходящи за подобна употреба. Дори собствениците да са склонни да пускат подобни приложения, обраниченият брой презареждания на батериите ще се стига значително по-бързо, и ще се увеличи замърсяването.

    Добре известен факт е, че правенето на батерии, както и изхвърлените такива са от най-големите замърсители на околната среда.

  2. tttt38

    Страхотно, като идея и замисъл. Бях се присъединил към проекта СЕТИ за година, но спрях, защото виждах, че в режим на изчисление температурата на процесора на компютъра ми достигаше до 60-62 градуса и не падаше макар, че е с 4 ядра . Бойнг-клиента е супер лаком за ресурси и е нормално спрямо идеята за която е разработен. Но ме достраша за здравето на компа ми и го деинсталирах. В нормален режим на работа с интернет, филми и т.н температурата на процесора не надвишава-40-45 градуса. Та идеята ми е….., а представете си какво ще се случи със смартфони и таблети !!!!

Коментар