Миниатюрен Chromecast „разстрелва” Apple TV

Chromecast възпроизвежда на телевизора видео, снимки, музика и друго съдържание от мобилно устройство и облака

Chromecast възпроизвежда на телевизора видео, снимки, музика и друго съдържание от мобилно устройство и облака

Google пусна миниатюрно устройство, което заедно с услуги от компанията ще конкурира Apple TV. „Флашката” Chromecast се свързва с HDMI интерфейс към телевизора и предава към него съдържание от мобилни устройства безжично, през Wi-Fi.

Chromecast има размери на стандартна флашка и струва само 35 долара, или близо три пъти по-малко от Apple TV (99 долара). Без настройки, устройството възпроизвежда на телевизора видео, снимки, музика и табове от браузъра на мобилното устройство.

Chromecast е кросплатформено устройство, което работи под управление на Chrome OS и поддържа екосистемите на Google, Apple и Microsoft. С негова помощ потребителите могат да извеждат на телевизор изображение и звук от iPhone, iPad, Androiod смартфони и таблети, лаптопи под Windows и Mac OS X. В бъдеще Google ще добави поддръжка и на други платформи.

В момента поддръжка на Chromecast е реализирана в приложенията Netflix, YouTube, Google Play, Google Chrome и Pandora. Всеки разработчик може да осигури съвместимост на своите приложения с Chromecast чрез безплатния пакет Google Cast SDK, който вече е достъпен за сваляне.

Изпращането на съдържание към телевизора става чрез специална икона, която присъства в приложенията, поддържащи Chromecast. Освен за възпроизвеждане на съдържание, устройството може да играе роля на пулт за дистанционно управление с възможност за регулиране на силата на звука и други функции.

Chromecast възпроизвежда и съдържание от облака. Потребителят може да затвори приложението, от което току що е изпратил съдържание към телевизора, и дори да изключи мобилното си устройство, но възпроизвеждането на големия екран ще продължи. Предвидена е също синхронизация между мобилни устройства, които могат да се използват едновременно като дистанционни пултове.

Chromecast е вторият опит на Google да конкурира Apple TV и технологията Apple AirPlay, която позволява възпроизвеждане на съдържание от iPhone и iPad на телевизор чрез Apple TV устройство. През юни компанията обяви приставката Nexus Q, но отложи пускането й на пазара за неопределен срок от време, заради слаба функционалност.

Неудачен бе стартът и на платформата Google TV. Въпреки поддръжката от някои големи производители като Sony, интернет гигантът не успя да постигне заложените цели за нейното популяризиране.

С пускането на Chromecast компанията показва, че си е извлякла поуки от провалите досега, предлагайки максимално опростено устройство. Допълнително предимство е поддръжката на външни екосистеми, което липсва при Apple TV. Освен това Google планира да дава лицензи за функционалността на Chromecast на други производители.

Към момента Apple е продала 12 милиона приставки Apple TV. По данни на Frost & Sullivan, делът на компанията през 2012 г. възлиза на 56% от световния пазар на подобни системи.

Коментари по темата: „Миниатюрен Chromecast „разстрелва” Apple TV”

добавете коментар...

  1. бобо

    Vie za 35$ kakvo iskate,shte opipat pochvata i kato vidqt che vurvi shte napravqt nqkakva alternativa na apple tv…

  2. Avatar

    Личи си, че който го е писал това не е поживял с такива устройства да е наясно какво правят и как се случва. Най-очевидното – с appleTV-то всяко приложение мога да си го цъкаме на телевизора, без да чакам разработчика да интегрира поредната технология.

  3. nikito_blend

    Аз със сигурност ще си взема едно такова. Ябълката май ще се сцепи. 😀

  4. User

    Мдааа… Само дето няма нищо общо с функциите на Apple TV.

Коментар