Американец мами вложители във виртуална валута Bitcoin

Игри с виртуалната валута Bitcoin направиха мнозина милионери

Игри с виртуалната валута Bitcoin направиха мнозина милионери

Американски предприемач от Тексас създаде реална финансова пирамида с помощта на виртуалната валута Bitcoin, ползвана за плащания в интернет.

Трендън Шейвърс вече попадна в полезрението на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ като мошеник, който харчи за лични нужди 4,5 млн. долара, привлечени от инвеститори.

Случаят с Шейвърс поставя остро въпроса за недостатъчната защита на виртуалната валута от мошеничества. През септември 2011 година тексасецът стартира инвестиционната платформа „Bitcoin Savings and Trust”, идеята на която бе да изплаща на инвеститорите всяка седмица по 7% от вложените средства. Шейвърс обещаваше, че дивидентите идват от игра с курсовете на виртуалната валута.

В лесните пари повярваха 66 души от цяла Америка, а предприемачът от Тексас се оказа собственик на 700 хиляди виртуални монети “биткоин”, което по усреднен курс за 2011 и 2012 г. се равнява на 4,5 млн. долара. По курса към 24 юли тази година, 700-те хиляди виртуални монети могат да се заменят за 66 млн. долара.

Подозренията, че Шейвърс не инвестира вложенията на своите клиенти, а ги слага в джоба си, се появиха за първи път на форума Bitcoin през май 2012 г. Той отрече категорично обвиненията, но след по-малко от три месеца пирамидата рухна. Оказа се, че Шейвърс е плащал на първите инвеститори от парите на следващите и освен това е превел около 147 хиляди долара към свои собствени сметки, от които плащал наем за квартира, разходи за комунални услуги, автомобил, храна, покупки на стоки и игри в казината.

Криминалното разследване на Шейвърс е едно от първите, свързани с валутата Bitcoin, която е в употреба от 2009 г. Това е децентрализирана валута за плащане на стоки и услуги в интернет, която може също да се обменя с реални пари. В момента една “биткоин” струва 95 долара на токийската борса Mt. Gox.

Точна статистика за броя на потребителите на Bitcoin липсва. Курсът на валутата обаче е нараснал над 100 пъти от 2011 г. досега, превръщайки много от притежателите й в милионери. По данни от юни 2013 г., в обръщение се намират 11,3 млн. виртуални монети, което съответства на 1,1 милиарда долара.

Коментар