ЕС изготвя правила за лудия крипто-пазар

ЕС одобри базови регулаторни правила за пазара на криптовалути и токени
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският съюз постигна споразумение по изготвянето на правила за регулиране на пазара на крипто-активи, обявиха законодателите на ЕС в четвъртък. Решението идва в момент на тежки сътресения на цените на виртуалните валути.

В глобален мащаб крипто-активите са нерегулирани, общо взето. Новата технология и ентусиазмът за „инвестиции“ в нея обаче започва да повлича все повече хора и на много места по света вече се говори за едни или други форми на регулиране. За момента от националните правителства в ЕС се очаква все пак да упражняват някакъв контрол от гледна точка на борбата с прането на пари.

Тази седмица представители на Европейския парламент и националните държави в ЕС постигнаха споразумение за създаване на закон за пазарите на крипто-активи (MiCA), който се очаква да влезе в сила около края на 2023 г.

„Днес слагаме ред в „Дивия, див запад“ на пазара на крипто-активите и определяме ясни правила за хармонизиран пазар“, каза Щефан Бергер – евродепутатът, който водеше преговорите от името на парламента. „Неотдавнашният спад в стойността на цифровите валути ни показа колко много рискови и спекулативни са те – и че е от фундаментално значение да се действа“.

MiCA ще бъде първият всеобхватен режим за крипто-активи в света и ще съдържа строги мерки за защита срещу пазарни злоупотреби и манипулации, добави Ернест Уртасун, депутат от Зелената партия в парламента. Предвижда се новият закон да дава на емитентите на крипто-активи и доставчиците на свързани услуги „паспорт“, да обслужват клиенти в целия ЕС от една база, както и да спазват определени правила за капитала и за защита на потребителите.

Еуфорията около криптовалутите стана голям проблем след срива на „стабилната“ валута TerraUSD и Luna миналия месец. Цените рязко спаднаха, много хора загубиха вложенията си. В момента сътресенията продължават. Bitcoin вчера се търгуваше за около 18 900 долара – цена, в пъти по-ниска от нивото от края на март, когато беше 48 200 долара. Наскоро пък криптоборсата Celsius Network замрази тегленията и преводите.

Новата регулация, готвена от ЕС, ще има и друг аспект, освен прозрачността и защитата на потребителите. Надзор ще има и върху потреблението на енергия за добиване и управление на криптоактивите. „Съгласихме се, че доставчиците на крипто-активи трябва в бъдеще да разкриват потреблението на енергия и въздействието на активите си върху околната среда“, каза Бергер.

Държавите от ЕС ще бъдат основните регулатори за крипто-компаниите. Все пак наблюдателят на ценните книжа ESMA ще има правомощия да се намеси, ако защитата на инвеститорите или финансовата стабилност се окажат застрашени, уточни депутатът Уртасун.

Коментар