Meta предупреди за дълбок икономически спад

Meta ще наеме с 30% по-малко нови кадри тази година (снимка: CC0 Public Domain)

Собственикът на Facebook – Meta Platforms – редуцира плановете си за наемане на инженери. Новите позиции ще са с поне 30% по-малко, отколкото беше планирано за тази година. Новината обяви изпълнителният директор Марк Зукърбърг пред служителите на фирмата вчера. Той ги предупреди да се подготвят за дълбок икономически спад.

„Ако трябва да се обзаложа, бих казал, че това може да е един от най-лошите спадове, които сме виждали в новата история“, каза Зукърбърг пред работниците в седмична сесия с въпроси и отговори. Досега планът на фирмата беше за наемането на 10 000 нови служители през 2022 г. Вместо това обаче ще бъдат взети около 6000-7000 души, което е спад от първоначалния план.

В допълнение към намаляването на новите позиции компанията оставя определени позиции незаети и „засилва жегата“ върху управлението на производителността. Фирмата ще отстрани служителите, които не могат да постигнат „по-агресивни цели“. „Реално погледнато, вероятно има куп хора в компанията, които не трябва да са тук“, каза Зукърбърг. „Част от надеждата ми, повишавайки очакванията и поставяйки по-агресивни цели, е някои хора да решат, че това място не е за тях. Този самостоятелен избор е нещо добро, според мен“, допълни той.

Компанията трябва да „приоритизира по-безмилостно“ и „да има по-икономични, по-стегнати, по-добре работещи екипи“, пише главният продуктов директор Крис Кокс в нота, която се появи във вътрешния дискусионен форум на компанията „Workplace“ преди сесията с въпроси и отговори. „Трябва да подчертая, че навлизаме в сериозни времена и насрещните ветрове са жестоки. Трябва да работим безупречно в среда на по-бавен растеж, където екипите не трябва да очакват огромен приток на нови инженери и бюджети“, пише Кокс.

Meta не е първата, която намалява плановете си за наемане на нови кадри и намеква за освобождаване на служители, които са незадоволително продуктивни. Наскоро и шефът на Tesla намекна за потенциални съкращения.

В същото време най-голямата компания за социални мрежи загуби около половината от пазарната си стойност тази година. Ежедневните Meta активни потребители на нейното водещо приложение Facebook са спаднали през тримесечието, разбра се при поредния анонс на финансови резултати. Това се случва на фона на яростна конкуренция от страна на приложения като TikTok и заявената дългосрочна амбиция за създаване на „метапространство“.

Коментари по темата: „Meta предупреди за дълбок икономически спад”

добавете коментар...

  1. Марто

    DMS META

Коментар