Мерцедес интегрира „умните” очила на Google

Мерцедес интегрира навигационните системи на автомобила и Google Glass, за да улесни потребителите

Мерцедес работи по проект за интегриране на навигационните системи на автомобила и очилата с допълнена реалност Google Glass, за да улесни потребителите

Mercedes-Benz планира да свърже навигационната система на своите автомобили със смарт очилата Google Glass. По този начин ще бъде постигната синхронизация между автомобилната и пешеходната навигация, а на потребителите няма да се налага да въвеждат един и същи адрес няколко пъти.

Когато е зад волана, шофьорът задава маршрут до определена крайна точка. Стигайки до междинна точка, той слиза от автомобила и с помощта на очилата с допълнена реалност продължава пеша към целта, споделя пред Silicon Valley Business Journal Йохан Юнгуирт, директор на североамериканския R&D център на Mercedes-Benz.

Google Glass ще показват напътствията на навигационната система. Благодарение на пешеходния режим, потребителят ще може да узнае точното разположение на даден вход или място за паркиране на своя Мерцедес. Така технологията ще повиши точността на навигация и ще елиминира указването на един и същи адрес няколко пъти на различни устройства.

Проектът за интеграция на Мерцедес и умните очила Google Glass се намира на ранен етап на разработка. За масово внедряване на технологията в немските автомобили ще са необходими няколко години, тъй като и самите очила все още се тестват. Не е изключено в близко бъдеще вместо Google Glass за пешеходна навигация да се използват смартфони или таблети.

Сегашната мултимедийна система Comand Online на Мерцедес има високо ниво на интеграция с iOS джаджите на Apple. С помощта на глас шофьорът може да ползва iPhone приложения, вкл. музика, социални мрежи, календар и др., и да задава маршрут на навигационната програма на смартфона.

Подобно взаимодействие е възможно с покупката на допълнителен пакет Drive Kit Plus с цена $600 и приложение Digital DriveStyle за iPhone 4/4S. В бъдеще системата ще стане достъпна за потребителите на iPhone 5 и смартфони под управление на Android.

Функционална връзка между мобилни устройства на база iOS и Android е налична и в новата мултимедийна система ConnectedDrive на BMW. Баварският автомобилен гигант обаче не планира да използва шумно прокламираната от Apple технология „iOS in the Car”, която интегрира iPhone и iPad с автомобилните развлекателни системи.

Коментар