HP води на пазара за сървъри в Централна и Източна Европа

HP продава най-много сървъри на пазара в Централна и Източна Европа

HP продава най-много сървъри на пазара в Централна и Източна Европа

Пазарът на сървъри в Централна и Източна Европа (CEE) бележи спад с 12,9% през първото тримесечие на 2013 спрямо същия период на миналата година.

Приходите в сегмента за периода януари-март възлизат на 348,09 млн. долара, по данни на IDC. Продадени са общо 70 168 сървъра, което е с 10,9% по-малко на годишна база.

Главната пречка за ръст на сървърния пазар е слабият интерес към машините с архитектура x86. Негативно влияние върху продажбите оказват и сложните икономически условия, в резултат на което пазарът в CEE бележи спад за трето поредно тримесечие.

В частност, продажбите на x86 машини са намалели с 9,5%, докато спадът при не-x86 сървърите е 24,5%. Внедряването на x86 машини е мудно, което се отразява на резултатите за целия пазар, тъй като тези машини държат 80,3% от продажбите на сървъри в региона.

Най-голям доставчик на сървъри в CEЕ e калифорнийската корпорация HP с дял от 37,2%. На второ място с 25,7% е друг американски гигант – IBM, следван от тексаският производител Dell, който държи 11,9% от пазара.

Позитивна динамика се наблюдава на пазарите в Полша, Чехия и Унгария, но слабите резултати в Русия натежават.

Що се отнася до региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка), пазарът на сървъри достига 2,8 милиарда долара през първото тримесечие, което е с 10,5% спрямо същия период на миналата година.

Коментари по темата: „HP води на пазара за сървъри в Централна и Източна Европа”

добавете коментар...

  1. ?

    Много са ми интересни тези статистики, за пазарни дялове на сървъри, в които не е включен SuperMicro. Влезте в който искате център за данни и пребройте моделите сървъри, които има там. Или помолете персонала да ви каже някакви приблизителни проценти.

Коментар