Индийска ИТ компания в САЩ дискриминира американците

Infosys рядко наема американски ИТ специалисти в САЩ

Infosys рядко наема американски ИТ специалисти в САЩ

Индийската компания Infosys, оперираща на пазара в САЩ, може да си навлече сериозни съдебни неприятности. Американка обвини ръководството на фирмата в дискриминация по национален признак.

Бренда Келър кандидатствала в Infosys за главен системен администратор по Windows, но била пренебрегната за сметка на по-нискоквалифициран специалист от Бангладеш.

Келър твърди, че Infosys отказва да наема американци и злоупотребява с визите H-1B, които позволяват на компаниите в САЩ да назначават чужденци с определени специалности и квалификация.

На американска територия за Infosys работят  15 хиляди души, като 90% от тях са дошли от Южна Азия, съобщи LiveMint.com. Място за специалисти от ранга на Келър – ИТ професионалист със 17 години опит в бранша – няма в индийската компания. Нейната квалификация била поставена под съмнение.

Infosys опровергава обвиненията на американката, но това е не първият подобен случай в дейността й. През миналата година компанията беше обвинена в нарушаване на правилата за наемане на чужденци в САЩ. Оказва се, че ръководството на Infosys счита американците за твърде скъпи работници.

Джек Палмър, бивш служител в индийската компания, твърди, че на табло в офиса й видял надпис „Никакви американци и християни”, което го провокирало да подаде жалба в съда.

В резултат на това свое действие, Палмър бил подложен на телефонен тормоз с думите, че е „тъп американец, към който са се отнасяли добре, но той е провалил всичко”.

Последвали и заплахи за физическа разправа. В крайна сметка в съда не били доставени убедителни доказателства за неправомерни действия на Infosys и делото срещу индийската компания е прекратено.

Коментар