124 000 души вече получават декодери за цифров сигнал

Ефирният аналогов ТВ сигнал няма да бъде изключван, докато всички социално слаби не получат възможност за безплатен декодер, заяви зам.-министър Георги Тодоров

Ефирният аналогов ТВ сигнал няма да бъде изключван, докато всички социално слаби не получат възможност за безплатен декодер, заяви зам.-министър Георги Тодоров

Доставката на декодери за ефирна цифрова телевизия вече е в ход за 124 000 души от четири района на страната: Северозападен, Сeвероизточен, Южен централен и и територията на Дирекция „Социално подпомагане” – „Оборище” в София.

Стартирана е и втора тръжна процедура за доставка на декодери на останалите до 86 хиляди социално слаби в други райони, съобщи вчера заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров.

Ефирният аналогов телевизионен сигнал няма да бъде изключван, докато не бъдат създадени условия всички хора със специфични социални потребности да имат достъп до полагащото им се безплатно декодиращо устройство.

Публичното отваряне на постъпилите оферти по втория търг ще се състои на 13 август. По думите на Тодоров, след като приключи работата на комисията в МТИТС, ще станат ясни и точните срокове за изключване на аналоговия сигнал във всички региони.

Ако се наложи ще бъде удължен срокът на едновременно излъчване на единен цифров и аналогов сигнал или т.нар. симулкаст и след 1-ви септември, докато за всички правоимащи лица бъде осигурена възможност да получат полагащите им се декодиращи устройства.

През втория етап на цифровизацията редът за получаване на декодиращите устройства срещу ваучери ще бъде същият както през първия етап. Условие за получаване на ваучер ще бъде попълването на декларация, с която нуждаещият се да удостовери, че няма възможност да приема цифрова телевизия (без значение каква е платформата – спътникова, кабелна или ефирна).

И през двата етапа на цифровизацията спечелилите търга се задължават да продават крайни декодиращи устройства на най-ниски цени, които са посочили при участието си в тръжната процедура за всеки вид: DVB-T (наземна платформа), DVB-S (спътникова платформа) и DVB-C (кабелна платформа).

В тази връзка на гърба на ваучера е оставено поле, в което търговеца вписва реално изплатената цена на устройството. С цел защита срещу фалшификации ваучерите се отпечатват като ценни книги, което включва определяне на номинална стойност на ценната книга.

Закупените крайни декодиращи устройства имат гаранция от две години, през който срок могат да бъдат ремонтирани или подменени с нови, в случай че това е необходимо.

Коментари по темата: „124 000 души вече получават декодери за цифров сигнал”

добавете коментар...

  1. даниела

    Здравейте,

    по договор с министерството можем да издължаваме с ваучери декодери на стойност 39лв.,
    ако желаете такъв от 59лв. може да си доплатите стойността над 39лв и да получите такъв с
    ваучера ,с който разполагате.

    Лек ден

    Поздрави,

    Красимир Новаков
    Онлайн Търговия
    Техномаркет
    + 3592 942 1103
    София 1136,
    бул.”Цариградско шосе” 361

Коментар