Раздадени са близо 11 000 декодера за цифрова ТВ

Общо 124 000 социално слаби ще получат безплатно декодери за цифрова телевизия

Общо 124 000 социално слаби ще получат безплатно декодери за цифрова телевизия

Около 10 700 декодера за цифрова телевизия са раздадени от началото до средата на август на социално слаби граждани, съобщи министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Това е част от първия етап за снабдяване на около 124 000 социално слаби хора от четири района на страната: Северозападен район; Сeвероизточен район; Южен централен район и територията на столичната дирекция „Социално подпомагане“ – „Оборище“.

От старта на програмата за доставяне на декодиращи устройства на лицата, получили целеви помощи за отопление за сезон 2012/2013 г., в магазините на търговска верига „Зора” са доставени 4650 броя  декодери. Средно на ден  660 човека с ваучери за цифрова телевизия се възползват от възможността да получат безплатни устройства от държавата. Най-активно е раздаването в Пловдив, Шумен, Хасково, Пазарджик, Варна, Добрич. Има магазини, които ежедневно обработват и предоставят по 140-160 броя декодери на  правоимащите.

Фирма „К и К Електроникс”, която обслужва Северозападен район, е  предоставила над 5 888 броя декодери. Най-много устройства са предоставени в областите Монтана – 1692 броя, Видин – 1490 бр., Плевен – 1160 броя и Враца – 1081 бр. В Ловеч до този момент 465 нуждаещи се, са взели декодери.

„Технополис” отчита раздаване на 178 устройства на територията на район „Оборище”, София.

Според офертите на кандидатите, които спечелиха първият етап от поръчката за доставка на декодери за социално слаби граждани, цената на устройствата за приемане на цифрова ефирна, сателитна или кабелна телевизия е по-ниска от отпечатаната на ваучера стойност от 60 лв. Разликата в цената ще остане в държавния бюджет.

Фирмите-доставчици ще започнат да получават парите за доставените декодери след средата на септември след удостоверяване на автентичността на ваучерите и в зависимост от стойността на предоставените устройства.

Коментар