Компютри “подслушват” телевизора с технология на Google

Компютри “подслушват” телевизора с технология на Google
Идеята е да се предлага свързано с ТВ програмите съдържание и реклама
22-06-2006
Нов експеримент на Google нашумя в последните дни. Най-популярната търсачка в Интернет ще въвежда технология за взаимодействие между компютри и телевизори.
По-точно, идеята се състои в това РС-то да “разбира” програмите, излъчвани от намиращия се наблизо телевизор, и автоматично да генерира свързано с тях съдържание на компютърния монитор.
Обяснение от самите разработчици на вече патентованата технология се намира в един блог на Google Research. Технологията улавя звука от телевизора и по него разгадава какво гледат в момента работещите с компютър наблизо. И за да не скучаят те нито секунда, Google веднага генерира на мониторите им съдържание, свързано с TV излъчването. Или пък ги въвлича в интерактивност с форуми и чат по конкретната тема.
Отивайки още по-далеч, технологията може да извлича от уеб сведения за актьор от излъчвания в момента филм и да ги поднася на десктопа на РС потребителя. На практика, възможностите за предлагане на свързано съдържание и интерактивност са неограничени. Специалистите на Google наричат това “масова персонализация”.
Освен за генериране на съдържание, технологията на Google може да се използва и за целите на рекламата. Вероятно именно тази възможност е далечният прицел на компанията. Подобно нестандартно средство би се харесало много на рекламодателите.
Както и при останалите решения на Google, новата технология не обременява с нищо потребителя. Според разработчиците, тя е изключително бърза и именно скоростта я отличава от някои подобни изобретения в мобилните телефони.
5 секунди са необходими на Google да “разгадае” ТВ програмата, след което мигновено (кой би го направил по-бързо от Google?) открива в Интернет свързано съдържание и го поднася на компютърния екран. Потребителят не прави абсолютно нищо, за да получи допълнителната информация.
Критиците на технологията повдигат въпроса за нарушаване на правата на личността. От Google обаче успокояват, че технологията не може да улавя разговорите между хора.

Коментар