Нова книга ще образова децата за авторското право

Световната организация за интелектуална собственост (WIPO) иска да образова децата относно авторските права. Става дума за малолетните на възраст между 9 и 14 години, които са целевата група на новата книжка от 72 страници, изпълнена с най-различни примери на закона за авторските права в действие.
Най-изненадващ е фактът, че осем страници в книгата са посветени на публичната собственост и на ограниченията на авторските права. Под мотото “Learn from the Past, Create the Future”, книгата "The Arts and Copyright" е предназначена за използване в класните стаи. В момента тя е достъпна само на английски език, но в скоро време ще излезнат нейни версии и на редица други езици.
Книгата е изпълнена и с много забавни игри, с цел децата да се забавляват, докато учат. Сред тях са „Clear the Rights”, “Public Domain Detective” и “Spot the Infringеment”.
За разлика от “Captain Copyright” и подобните нему опити от миналото за образоване на децата по проблема, документът на WIPO всъщност разглежда и двете страни на уравнението. Въпросът относно публичната собственост е покрит с няколко страници от обяснения. В книжката обаче се посочва, че ако децата намерят нещо безплатно в Интернет, то това не означава, че то е публична собственост.
Легалната безплатна употреба също е засегната в книжката. Според документа, законите позволяват дадено творчество/труд, защитено от авторски и други подобни права, да се използва безплатно и свободно в специални ситуации. В други случаи държавните закони позволяват използването на нечий труд, без да се иска разрешение от държателя на авторските права, докато последният е компенсиран за това.
Благодарение на подобни ограничения на авторските права, дори творчество, което не е публична собственост, може понякога да се използва, без да се иска разрешение или да се плаща хонорар на автора или други държатели на авторските права, се казва в книжката.
Подобни думи са доста ободряващи, но и този подход страда от свои критики, коментира arstechnica.com. От Google например, оценяват баланса в документа, но изказват опасения от употребата на нарицателното „Млад автор”, което е разпръснато из цялата книга. В множество малки пасажи се дават за пример млади автори от целия свят, с което навярно WIPO иска да достигне по-лесно до съзнанието на аудиторията, за която е предназначена книжката.
Google обаче си задава въпроса дали целта на тази идея е малките деца да се олицетворят с автори на своята възраст, а след това да прехвърлят това олицетворение върху големите мултинационални корпорации, държатели на авторски права. От търсачката се опасяват, че това може да доведе до манипулиране на децата, като сравняват големите компании с отделния „млад автор”, а все пак целта на тази инициатива на WIPO е да образова децата, а не да ги подвежда.
Google все пак се и възхищава на усилието на WIPO да представи една балансирана гледна точка на децата. При наличие на даден проблем, е най-добре той да бъде обсъден от всички гледни точки, за да се гарантира до някаква степен неговото честно разрешаване.

Коментар