Учени ни приближиха до квантовия компютър

Изследователи от Йелския университет (САЩ) създадоха първата шина за квантов компютър. Учените са успели да предадат информация между два отдалечени квантови бита (кубита).

Досега нямаше ефективен начин за обмен на информация между кубитовете, освен ако те не са разположени непосредствено един до друг. Кубитовете можеха само да съхраняват данни, но не и да ги предават на определено разстояние, което се явява необходимо условие за изграждане на квантов компютър.

За разлика от обикновените битове, квантовата единица за информация, наречена кубит, може да приема едновременно две значения – 0 и 1. Именно това свойство предполага много по-голяма изчислителна мощ на квантовите компютри, спрямо сегашните машини, базирани на силициеви чипове.

Квантовата точка, която се явява стационарен носител на кубита, може да излъчва фотони, които пренасят информацията, съхранена в точката. Учените са успели да “накарат” една квантова точка да изпусне фотон, а друга да го приеме и да промени състоянието си.

Паралелно с изследователите от Йелския университет, екип на Националния институт по стандарти и технологии на САЩ е достигнал до същия резултат. И двата експеримента са описани в публикации на списание “Нейчър”.

Коментар