64 000 първокласници тази година

Министърът на образованието и науката Анeлия Клисарова обяви готовност за първия учебен ден на 16 септември

Министърът на образованието и науката Анeлия Клисарова обяви готовност за първия учебен ден на 16 септември

Първият учебен ден ще бъде на 16 септември – понеделник, съобщи министърът на образованието и науката Анелия Клисарова. Учебниците са отпечатани и вече се разпределят.

Около 64 000 ще са първокласниците в страната тази година, уточни министърът. В 688 училища в момента текат ремонти, включително и текущи. В 13 от тях  ремонтните  дейности няма да приключат до първия учебен ден, но това няма да попречи на нормалния учебен процес в тях, заяви във Варна министър Клисарова.

„В новия закон за средното образование се отделя специално място на професионалното обучение.  По Наредба 11 паралелките трябва да бъдат най-малко с 18 деца. За професионалните училища по изключение намалихме границата до 12 деца, за да мотивираме приема и да не закриваме паралелки”, каза в отговор на въпрос проф. Клисарова.

По думите й, твърденията, че Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” ще бъде провалена, са спекулации, тъй като в момента тя все още се подготвя и реално няма преговори с Брюксел. „На 23 август предстои важна среща с представители на Европейската комисия, чиято основна тема ще е програмата”, съобщи министър Клисарова.

Коментар