IDC понижи прогнозата за сензорните ноутбуци

Сензорните лаптопи засега не могат да вземат голям дял, заради високите цени

Сензорните лаптопи засега не могат да вземат голям дял, заради високите цени

На Windows 8 се отрежда ключова роля за подмладяване на РС индустрията чрез x86 таблети и хибридни ноутбуци. Това все още не се случва и IDC понижи прогнозите си.

По-рано IDC прогнозира, че делът на сензорните ноутбуци ще достигне 17-18% от всички продадени лаптопи през 2013 година. Сега компанията признава, че очакванията й са били завишени и понижи прогнозата до 10-15%, като долният праг е по-вероятен.

През май президентът на Acer Джим Уонг обяви, че към края на годината 30-35% от ноутбуците на компанията ще имат сензорен екран. Подобно на IDC, тайванският производител също призна, че очакванията му са били завишени.

Пред Улострийт Джърнъл президентът на Acer разкри, че компанията планира да разшири бизнеса си извън платформата Windows, в частност с таблети и смартфони на база Android и компютри Chromebook.

Като причини за неуспеха на сензорните ноутбуци на този етап IDC посочва високата им цена, варираща от няколко стотин долара до два пъти пъти повече от цената на несензорните им аналози, както и на липсата на приложения, оптимизирани за новата Windows среда.

Популярността на тънките ноутбуци с IvyBridge, които се продават на занижени цени до изчерпване на складовите наличности, също задържа навлизането на сензорните ноутбуци с Haswell. Този фактор скоро ще бъде отстранен, като се очаква и появата на компактни хибриди на базата на Intel Atom Silvermont.

Коментар