Intel: Пазарът на РС не е толкова слаб

Intel продължава да вярва в перспективите на РС пазара

Intel продължава да вярва в перспективите на РС пазара

Intel защити пазара на персонални компютри, който напоследък е подценяван от анализаторите и мобилната индустрия.

По данни на IDC, през второто тримесечие са продадени 75,6 милиона настолни РС, лаптопи и работни станции (без сървърите и таблетите с архитектура x86), което е спад от 11,4% спрямо същия период на миналата година.

Анализаторите предполагат, че РС пазарът страда от нестабилната икономическа ситуация и от бума на смартфоните и таблетите, заради които потребителите отлагат покупката на нов десктоп или ноутбук.

Intel, в същото време, смята, че РС пазарът не е толкова слаб. Най-големият доставчик на РС процесори цитира резултати от изследване на IDC сред 4000 възрастни американци, които показват, че над 97% от тях ползват персонален компютър като основно изчислително устройство.

Нещо повече, 41% от анкетираните потребители са заявили, че в близката една година планират да купят нов РС – настолен или мобилен, пише Fudzilla.com.

С други думи, РС пазарът може да започне да се възстановява още в следващите тримесечия. Изследването показва, че повечето потребители използват компютри на възраст към четири години, което означава, че скоро ще ги обновят.

Коментар