Нов чип ще ускори 1000 пъти обработката на видео

Новият процесор стъпна на мрежа от мемристори, създадени от учени в Мичиганския университет

Новият процесор стъпна на мрежа от мемристори, създадени от учени в Мичиганския университет
(снимка: www.eecs.umich.edu)

Изследователи от Мичиганския университет начело с професор Уеи Лу разработват чип, който ще ускори драматично обработката на видео.

Днес в света има толкова много системи за видеонаблюдение, че скоро ще настъпи момент, в който съществуващите изчислителни системи няма да могат да обработват обема на генерираните данни. Новият високоскоростен процесор трябва да се справи с това предизвикателство.

Учените се надяват, че техният чип ще обработва видеоданните 1000 пъти по-бързо, в сравнение с днешните решения, като същевременно ще консумира 10 000 пъти по-малко електрическа енергия, съобщи Phys.org.

Проектът се финансира от агенцията за перспективни разработки в отбраната (DARPA). Планираната инвестиция възлиза на 5,7 милиона долара, като до момента са усвоени 1,3 милиона долара.

Чипът се отличава със самоорганизираща се адаптивна невронна мрежа, изградена от стандартни транзистори и нови елементи, известни като мемристори – това са резистори с памет, съпротивлението на които зависи от пропуснатия през тях ток. Процесорът може да се самообучава и да обработва голямо количество сигнали паралелно.

Вместо да обработва изображенията пиксел по пиксел, както сегашните чипове, невронната мрежа „гледа” на изображенията в цялост и идентифицира в тях насистематични структури посредством логически изводи.

Идеята, заложена в новия чип, стъпва на постулата, че основната част на видеоинформацията е шум, пояснява Лу. Ето защо, вместо да обработва и предава целия шум, адаптивната невронна мрежа извлича ключова информация и реконструира изображението на базата на неголяма порция данни.

Работата по създаване на чипа ще премине през два етапа. На първия, учените планират да използват мемристорите като памет в допълнение към обикновените съединения, за да обезпечат механизъм за самообучение на чипа. На втория етап мемристорите ще заменят съединенията на традиционните електрически вериги, т.е ще ги превърнат в синапси, създавайки аналог на мозъка.

Коментар