Възглавница спира хъркането

Дариош Базаргани, професор по компютърни науки в университета в Рощок, показа прототип на възглавница срещу хъркането по време на здравна конференция в Германия.

Възглавницата се свързва с компютър, който има размерите на книга и е поставен на масичката до леглото. Компютърът анализира издаваните при хъркане звуци и тяхната сила, споделя ученият пред Ройтерс.

В зависимост от данните, компютърат намалява или увеличава намиращите се във възглавницата пространства, изпълнени с въздух. Така главата на потребителя си променя положението, което улеснява потока на въздуха през носа и намалява хъркането. Ергономичната възглавница може да бъде използвана и за масаж на врата.

Базаргани съобщава, че вече няколко фирми от САЩ проявяват интерес към неговото изобретение и имат намерение да започнат да го произвеждат. Ученият е създал възглавницата, тъй като самият той хъркал много, докато спи. И тъй като нито един от използваните продукти не му помогнал да реши проблема, той сметнал за целесъобразно да се опита сам да си свърши работата.

Коментар