Час игра за децата при целодневно обучение

Министърът на образованието и науката Анeлия Клисарова ще отстоява 5% от БВП да отива за образованието

Проф. Анeлия Клисарова ще настоява 5% от БВП да отива за образованието

Един час за игри, танци или друго физическо натоварване трябва да бъде включен при програмата за целодневно обучение на децата в училище, предложи министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова.

По този начин, освен че ще се разтоварват, децата ще придобиват и умения да действат в екип, поясни Клисарова в студиото на Нова телевизия. Тя отново наблегна на това, че трябва да се развива професионалното образование и ранната ориентация за децата по отношение на бъдещата им реализация.

„Много искам да кажа със сигурност, че процентът за образование от брутния вътрешен продукт, който се заделя от националния бюджет, ще бъде увеличен. Ще се борим за 5 процента”, заяви Клисарова в отговор на въпрос дали тя ще бъде първият образователен министър, който ще извоюва увеличение на средствата за образование.

Министърът на образованието и науката коментира и провеждащата се в момента анкета между учителите по български език и литература в цялата страна по отношение на учебните планове по предмета. „Казахте, че не може 400 експерти да решават. Сега решават 5000 учители. Всичко ще е ясно, прозрачно. Отговорите ще бъдат обобщени”, каза проф. Клисарова.

Промени в обучението по български език и литература няма да бъдат въведени тази година. Те ще залегнат в новия закон за средно образование и предучилищна подготовка, уточни министърът.

Коментар