Стив Балмър хвърли оставка като CEO на Microsoft

Стив Балмър тласна Microsoft към ,промяна, но друг лидер ще води компанията по новия път

Стив Балмър тласна Microsoft към промяна, но друг лидер ще води компанията по новия път

Стив Балмър раздвижи духовете в ИТ индустрията, обявявайки днес, че ще се оттегли от поста CEO на Microsoft в следващите 12 месеца. Балмър ще продължи да ръководи компанията, докато бордът на директорите не избере негов наследник, става ясно от официалното съобщение.

„Никога няма идеален момент за този тип преход, но сега е подходящото време”, коментира Балмър.

“Ние предприехме нова стратегия, с нова организация и имаме невероятен екип от лидери. Моите първоначални мисли за времето на пенсионирането ми бяха то да се случи в средата на трансформацията на нашата фирма в доставчик на устройства и услуги. Имаме нужда от CEO, който ще бъде тук в по-дългосрочен план за тази нова посока”, пояснява често критикуваният за решенията си мениджър.

Бордът на Microsoft сформира незабавно комитет, който да избере следващия CEO на корпорацията. В екипа участват Бил Гейтс – шеф на борда на директорите и бивш CEO на Microsoft, както и други членове на борда. Комитетът работи с фирма за наемане и ще разглежда както вътрешни, така и външни кандидатури.

Бордът е ангажиран с ефективната трансформация на Microsoft към успешна компания за устройства и услуги, заяви шефът на комитета Джон Томпсън. За изпълнение на тази задача комитетът ще търси нов главен изпълнителен директор, който да начертае курса на компанията и да го изпълни заедно с висшия мениджмънт в условия на една силно конкурентна индустрия.

След новината за оставката на Балмър, акциите на Microsoft поскъпнаха с над 8%, предаде CNET. Мениджърът пое поста CEO през януари 2000 г. от Бил Гейтс, който се отдаде на благотворителност, но запазвайки позицията шеф на борда на директорите.

Оставката на Балмър идва в момент, когато Microsoft продължава да се сблъсква с конкурентни предизвикателства, особено на мобилните арена. Балмър е критикуван, защото не успя да се справи с играчи като Apple и Android общността.

През октомври 2011 г. бордът на Microsoft изпрати сигнал на главния изпълнителен директор чрез ограничаване на бонуса, който получава към неговата база заплата. Бордът похвали Балмър за стартирането на Xbox Kinect и Office 365, но го притисна за по-ниските от първоначално очакваните продажби на Windows Phone 7 и за двата процента спад в продажбите на дивизията за Windows и Windows Live.

Търсенето на смартфони и таблети отхапа огромно парче от PC пазара – още една тенденция, която нарани Microsoft през последните години. Windows 8 стартира миналата година с надеждата да преодоле пропастта между компютри и мобилни устройства. Но новата ОС на Microsoft предизвиква смесена реакция в най-добрия случай и не успява засега да съживи умиращата РС индустрия.

Microsoft се стреми да очертае ясен фокус пред себе си в един технологичен свят на непрекъснати промени. С разрастване на компанията, нейните различни дивизии понякога се конкурират помежду си, вместо да работят заедно. В опит да пренасочи Microsoft, Балмър наскоро обяви мащабна реорганизация, която измества фокуса от софтуера към устройствата и услугите. Но явно върху друг мениджър ще падне тежестта да извърши тази трансформация.

Коментар