EMC с огромна преднина на пазара за външен сторидж

EMC води с огромна преднина на пазара за външен сторидж, по данни на IDC

EMC води с огромна преднина на пазара за външен сторидж, по данни на IDC

Продажбите на външни дискови системи за съхранение на данни възлизат на 5,9 милиарда долара през второто тримесечие, което е спад с 0,8% на годишна база, сочи анализ на IDC.

Целият пазар на системи за съхранение на данни, вкл. външни и вътрешни устройства, намалява с 5% до 7,68 млрд. долара през Q2 2013. Сумарният обем на продадените сторидж системи се измерва с 8,2 екзабайта, бележейки ръст от 21,5%, в сравнение с второто тримесечие на 2012.

За пореден път картината на пазара се различава силно, в зависимост от региона, констатира IDC. В развиващите се икономики се наблюдава ръст на търсенето, докато на зрели пазари като САЩ, Западна Европа, Канада и Япония разходите за сторидж намаляват. Спадът в търсенето води до засилване на конкуренцията, но и до намаляване на цените, което влияе неблагоприятно на развитието на пазара.

Лидер при външните системи за съхранение на данни е компанията EMC с дял от 31,3%. В периода април-юни приходите на американската компания възлизат на 1,86 млрд. долара, което е с 2,1% повече спрямо същия период на миналата година.

На второ място IDC поставя NetApp, която завършва тримесечието с приходи в размер на 789 млн. долара от продажби на външен сторидж и 13,3-процентен дял от  пазара.

NetApp дели втората си позиция с IBM, тъй като, по методиката на IDC, разлика по-малка от 1% е несъществена. IBM е продала външен сторидж за 747 млн. долара, което е с 3% по-малко от резултата й за същия период на миналата година. Делът на „Синия гигант” в сегмента възлиза на 12,6%.

HP държи 7,5% от пазара, благодарение на продажби в размер на 594 млн. долара през тримесечието. Корпорацията от Пало Алто бележи спад от 7,5% на годишна база.

Отстъпление от 3,1% се наблюдава и при Dell, който е продал сторидж системи за 454 млн. долара и има 7,6% дял.

До тексаския производител се нарежда Hitachi с приходи в размер на 424 млн. долара и дял 7,1%. IDC поставя HP, Dell и Hitachi на трето място сред най-големите доставчици на външен сторидж.

Коментар