Пазарът на работни станции в EMEA започва да расте

Пазарът на работни станции тръгва нагоре след продължителен спад

Пазарът на работни станции тръгва нагоре след продължителен спад

Пазарът на работни станции в региона на Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) регистрира 3% ръст през второто тримесечие на годината, сочи нов анализ на IDC.

Връщането към положителна динамика идва след период на спад в продължение на пет тримесечия, припомня анализаторската компания.

В сегмента на стационарните работни станции прогресът през Q2 2013 е минимален – само 0,1%. За сметка на това обаче, пазарът на мобилни работни станции е нараснал с 10,9% спрямо второто тримесечие на миналата година.

Именно мобилните компютри са най-предпочитаният формфактор за работна станция в много европейски страни и особено в скандинавските, сочат данните на IDC.

Като най-големи производители на работни станции IDC посочва Hewlett-Packard, Lenovo, Dell и Fujitsu, но дяловете им не се съобщават в публично достъпната информация.

Освен с изострена конкуренция, тези компании се сблъскват и със сложни пазарни условия. Дълговата криза в Европа принуди правителственият сектор по-строго да контролира разходите за хардуер, а финансовата нестабилност застави корпоративните клиенти да отложат обновяването на техниката си с още една година.

Увереността обаче се връща в корпоративния сегмент, отбелязва IDC. Франция, Германия и Великобритания, които са основните пазари за работни станции в EMEA, постепенно излизат от рецесията, което дава основание за позитивна прогноза.

IDC очаква през 2014 година доставките на работни станции в страните от EMEA да нараснат с 6,2%, в сравнение с настоящата година, а обемът на пазара в стойностно изражение да се увеличи с 3,2%.

Коментар