Хромбуците привличат Toshiba и Asus

Хромбуците печелят подкрепа от РС производители като Toshiba и Asus

Хромбуците спечелиха подкрепа от РС производители като Toshiba и Asus

Нови производители се присъединят към лагера на хромбуците. Toshiba и Asus планират да пуснат модели с процесори Intel Haswell, стана ясно на форума IDF 2013 в Сан Франциско.

В момента хромбуци – мобилни компютри под управление на Google Chrome OS – предлагат компании като HP, Samsung, Acer и Lenovo. Те също планират да обновят моделите си с новите процесори Core от четвърто поколение.

По-рано тайванският сайт DigiTimes съобщи, че Asus ще се ориентира към производство на хромбуци за образованието. Първите модели на компанията ще бъдат в евтиния сегмент, с обикновени несензорни екрани.

В момента Intel активно налага концепцията за хромбуци, за да спре пропадането на компютърния бизнес, който е под натиск от сензорните таблети и смартфони. С помощта на процесорите Haswell индустрията може да предложи достъпни хромбуци със съхранение на данните в облака вместо в локалната памет, работещи с уеб-базирани приложения.

Доставките на хромбуци са нараснали до 5 милиона броя през миналата година, по данни на IC Insights. Компанията прогнозира, че пазарът им ще достигне 27 милиона броя през 2016 г.

Сундар Пичаи, мениджър на подразделението за Android в Google, разкрива планове на компанията да разшири асортимента на хромбуците и да ги оборудва с по-конкурентен хардуер. Предвид сравнително ниската им цена, тези компютри ще окажат сериозно влияние върху пазара на мобилни РС.

През първото полугодие делът на хромбуците в сегмента на лаптопите под 300 долара възлиза на 20-25% в САЩ, по данни на NPD Group. Анализаторите определят тези устройства като най-бързо растящия сегмент от пазара, благодарение на ниските им цени – така например, Acer и Samsung предлагат модели с Chrome OS на цена под 200 долара.

Към момента хромбуците се използват основно в образователния сектор, където се оценяват техните предимства като ниска цена, удобно използване и пренасяне, както и ориентацията им към облака.

Коментар