Intel очерта мобилно бъдеще отвъд смартфони и таблети

Д-р Женевиев Бел смята, че човешкото същество е най-добрата мобилна платформа

Д-р Женевиев Бел смята, че човешкото същество е най-добрата мобилна платформа

Не съществува едно мобилно бъдеще, а седем милиарда различни, каза антропологът от Intel д-р Женевиев Бел по време на форума за разработчици IDF 2013 в Сан Франциско, описвайки как човешкото същество винаги е било и ще продължава да бъде най-добрата мобилна платформа.

Бел илюстрира как мобилните технологии в исторически план са използвани за разширяване на възможностите на нашите тела и физически усилия, за преодоляване на нашите недостатъци и увеличаване на способностите ни да довършваме започнатото до край.

„Мобилните технологии трансформираха човешкото общество за векове напред. Тяхното бъдеще ще се влияе не само от свиването на размера на компютърни технологии, поради Закона на Мур, но и от глобалното нарастване на населението”, каза Бел.

Работата на Женевиев Бел като антрополог в Intel е открила важни прозрения в желанията и проблемите на хората по отношение на връзката им с технологиите. Позовавайки се на наученото от над 250 000 интервюта, проведени в 45 страни, тя посочи четири аспекта на мобилната технология, която хората искат: технология, която е наистина персонална; която ги освобождава от някои от най-досадните главоболия за използване; която помага на хората да изживеят момента; и която помага на хората да изявят по-добрата си същност.

Демонстрацията на “умни дрехи” от Институт Фраунхофер в Берлин показа как свиването на размера на технологиите ще доведе до това, че един ден технологиите ще изчезнат в обектите и пространствата, чрез които хората общуват. Спортно яке за велосипедисти, с разтягащи се електрически вериги, вплетени в плата, демонстрира че дрехата може да мига с ярки, червени светлини, когато велосипедистът натисне спирачките.

Този единичен  пример представя всеки от четирите насоки за бъдещето на мобилните технологии. Водачът на велосипед може да се наслади на персоналното изживяване от карането и ще остане в потока във всеки момент, без да се притеснява за контролиране на функционалността на якето. Якето също засилва тялото му, като го прави го по-видим и му позволява му да продължи безопасното си каране по всяко време на деня или нощта.

В бъдеще, най-добрата технология ще бъде напълно наясно с контекста на всеки отделен индивид, смята д-р Женевиев Бел

В бъдеще, най-добрата технология ще бъде напълно наясно с контекста на всеки отделен индивид, смята д-р Женевиев Бел

Женевиев Бел подчерта, че тези човешки желания изискват от Intel и общността на разработчиците да мислят отвъд днешните мобилни устройства като смартфони и таблети и да обхванат по-широката картина, която включва инфраструктура, лични данни, места и хора.

В бъдеще, най-добрата технология ще бъде напълно наясно с контекста на всеки отделен индивид, тъй като ще предлага персонализирани изживявания. Това от своя страна ще оформи развитието на технологични градивни елементи, били те силиций, операционни системи, мидълуер, приложения или услуги.

Женевиев Бел разказа как мобилното бъдеще ще изисква консумацията на енергия да е в пъти по-ниска, отколкото е възможно днес. Когато устройствата започнат да разбират хората по-добре, тогава ще се изисква по-ниска консумация при постоянното наблюдение.

Майк Бел, вицепрезидент на подразделението за нови устройства в Intel, се присъедини към д-р Бел на сцената, за демонстрация на експериментален микропроцесор, който се захранва с батерия, направена от чаша вино. Устройството е в състояние да почувства, общува и контролира движението на 3D цвете изобразено на друг компютър.

Мидълуер, който помага на устройствата да разбират контекста, е друга важна съставка за разработчиците при създаване на приложения и услуги за персонализирани мобилни изживявания. При демонстрация на контекстно-ориентирана технология, смартфонът открива кога двама души са близо един от друг чрез продължително наблюдение на гласовете, които се чуват в техните микрофони. Информацията се използва за даване на препоръки за услуги, като например възможности за хранене – препоръки, които могат да бъдат съобразени с двойката или с групата от лица.

В друга демонстрация, д-р Бел показа как осъзнаването на контекста може да подпомогне балансирането на сигурността и личното удобство. Когато смартфонът наблюдава начините на ходене на човек, той може да разпознае човека и на базата на това да даде достъп до определени функции на телефона. Д-р Женевиев Бел отбелязва, че този подход към сигурността – под контрола на законния собственик на телефона – е интересен бъдещ модел за обезпечаване на сигурността на мобилните устройства.

Коментар