IBM ще инвестира 1 милиард долара в Linux

IBM ще направи по-достъпни Power системите чрез Linux технологии

IBM ще направи по-достъпни Power системите чрез Linux технологиите с отворен код

IBM планира да инвестира 1 милиард долара в Linux през следващите 4-5 години. Компанията ще използва технологиите на отворения код в своите сървъри с архитектура Power, съобщи Business Insider.com.

IBM е отдавнашен поддръжник на отворените технологии. През 2000-та година компанията също вложи в тях 1 милиард долара, помагайки на Linux да се наложи като водеща платформа за изчислителните клъстери.

Неотдавна Синият гигант пусна редица продукти в рамките на серията System X, вкл. високопроизводителна платформа за дейта центрове NeXtScale System и сървър x3650 M4 HD – усъвършенстван вариант на системата x3650, който използва RAID контролер с пропускателна способност до 12 гигабита в секунда.

Според експерти на корпорацията, сървърите на платформи Power и Linux ще станат още по-достъпни за операторите на дейта центрове. Един процесор Power заменя 10 чипа на Intel, като така се намаляват значително потреблението на енергия от центъра за данни и разходите за охлаждане, посочват от IBM.

IBM инвестира в Linix на фона на спад в търсенето на Unix сървъри Power, макар че компанията не възнамерява да стимулира миграция на настоящи Unix клиенти към Linux решения. Вместо това IBM позиционира Linux като платформа за привличане на нови клиенти и усвояване на нови области на приложение.

По данни на IDC, през второто тримесечие на 2013 г. продажбите на високопроизводителни сървърни системи (HPC) са нараснали със 7,9%, достигайки 2,6 млрд. долара, спрямо 2,4 млрд. долара година по-рано. HP и IBM са най-големите доставчици на HPC сървъри с дялове съответно 30,1% и 29,7%, а трета е Dell с 14,6% от пазара.

Коментар