Договорихме 1 млрд. евро за технологична модернизация

договорените средства по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) са над 1 млрд. евро, обяви министър Драгомир Стойнев

Договорените средства по ОП “Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК) са над 1 млрд. евро, обяви министър Драгомир Стойнев (снимка: МИЕ)

Мярката за технологична модернизация на българските предприятия е получила в петък “зелена светлина” за финансиране от Европейската комисия, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на дискусия с представители на индустрията.

Бизнесът в България се нуждае най-много от технологично обновление, въвеждане на международни стандарти, сертифициране и интернационализация, подчерта Стойнев. По неговите думи, договорените средства по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК) са над 1 млрд. евро.

Акцентът на програмата е директна помощ за българския бизнес, каза Стойнев. Новата версия на ОПИК е базирана на активен диалог с бизнеса – това не е програма нито на българското правителство, нито на администрацията, а на българския бизнес, уточни Стойнев. Според него, администрацията трябва да направи всичко възможно процедурите да са опростени, да има прозрачност и равнопоставеност.

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България – Васил Велев, в първоначалния вариант на ОПИК не са били отразени грешките от изминалия период. “Вече имаме програма, която е наистина насочена към бизнеса”, каза той.

Важните решения ще се взимат на база на реални предложения от страна на бизнеса, посочи Стойчев. Това е бил и основният метод при разработване на новия вариант на оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”. Според министъра, конкретните резултати по програмата ще бъдат постигнати на база на натрупания опит и поуките от допуснатите грешки.

Коментари по темата: „Договорихме 1 млрд. евро за технологична модернизация”

добавете коментар...

  1. Пешомир

    Как само ще се източват пари. Ще има за всички по веригата с далавери. Пари за нови уиндоуси 8-ци и офис ворд системи – ще има и за сървъри отиващи по домовете за домашна употреба и много още.

Коментар