Потребители съдят социалната мрежа LinkedIn

LinkedIn ще срещне в съда свои потребители, които я обвиняват в неправомерно ползване на данните им

LinkedIn ще срещне в съда потребители, които я обвиняват в неправомерно ползване на данните им

Потребители на социалната мрежа LinkedIn обвиниха ръководството на сайта в неправомерна употреба на данните от техните акаунти.

Недоволните потребители твърдят, че LinkedIn е ползвала контактите и адресите им за разпространениие на спам и настояват за компенсация, предаде Блумбърг.

LinkedIn е изисквала от потребителите да укажат като име своя имейл адрес. По този начин мрежата е получила достъп до адресите в списъците с контакти и е разпращала покани за присъединяване към LinkedIn.

Недоволни от спама потребители съдят мрежата, вкл. нейния изпълнителен директор Джеф Уайнър. Потребителите настояват компанията да прекрати спам практиките си и освен това да им изплати компенсации.

Представител на LinkedIn определя иска като необоснован, твърдейки, че компанията никога не изпраща спам от името на потребителите, ако няма разрешение за това.

LinkedIn е един от най-успешните и стабилни интернет проекти. Бизнесът на мрежата разчита в голяма степен на услугите за наемане на кадри, които генерират над 50% от приходите й.

Годишен абонамент на HR агенция в мрежата – т.нар. акаунт Recruiter – струва около 8,2 хиляди долара. Останалите приходи на LinkedIn идват от реклама и различни премиум акаунти.

Коментари по темата: „Потребители съдят социалната мрежа LinkedIn”

добавете коментар...

  1. Добро утро...

    Едно и също при почти всички фирми – лъжи, манипулации и злоупотреби в една или друга степен. Разбира се, “в рамките на закона” и неизгодната за потребителя километрична
    EULA, която никой няма нерви да чете и приема ей така. И тук идва “хлябът” за адвокатите, защитаващи често отявлено несправедливи неща. За много, много пари.
    А да не говорим, за тайното следене на потребители и предаването на данните им на кого ли не…
    Очевидно един от начините за предпазване донякъде е човек да не се включва в тези хитри схеми на соц. мрежи.

  2. Пеш

    Как лъжат само! Всички СОЦ. мрежи са на този принцип на злоупотреба. Разпращат се покани писма в такъв вид, че все едно човека те е поканил, а всъщност това е самата система откраднала адреси от контактите на пощата.

Коментар