Забавна наука ни очаква в „Нощта на изследователите”

Изследователите ще споделят своята страст към науката с обществеността в 300 града

Изследователите ще споделят своята страст към науката с обществеността в 300 града

Изследователите могат да постигнат някои доста удивителни неща. На 27 септември хората от 300 града в 33 държави ще станат съпричастни към атракциите в поредното издание на “Нощта на изследователите”. 

Гледайте ги как в Атина издигат мини влак във въздуха и го поддържат в движение. Когато пеете фалшиво, какво правите? Не се тревожете, изследователи от Дюселдорф са създали виртуално устройство, което може да ви превърнe в оперна звезда на нивото на Пласидо Доминго, пише сайтът на Европейската комисия.

В Загреб ще разберете дали „Космическата одисея“ на Стенли Кубрик е нещо повече от научна фантастика. Или например опитайте да разследвате убийство в Порто. Изследователите в Сантандер ще покажат как физиката помага на сърфистите да уловят най-големите вълни.

Посетителите в Перуджа ще се срещнат с робот, който рисува портрети и се нарича Ле(г)онардо. Науката може да е толкова забавна, че да те накара да пищиш от удоволствие – и обществеността в Познан ще излезе на улицата, за да докаже това, като се опита да подобри рекорда за най-силен колективен „писък“.

Това са само някои от събитията, които не трябва да се пропускат в 33 страни от ЕС и в съседни страни като част от „Нощта на изследователите“ (27 септември). От Ирландия до Израел изследователите ще споделят своята страст към науката с обществеността в 300 града.

Миналата година „Нощта на изследователите“ привлече повече от един милион посетители, включително 600 000 деца. Целта е хората да открият за себе си науката по един забавен начин и да се насърчи изборът на научноизследователска кариера. Обществеността ще има възможност да участва в експерименти и интерактивни научни представления, както и да изпробва оборудването в изследователски лаборатории, в които обикновено достъпът е ограничен.

Децата са природно любопитни и творчески натурии „Нощта на изследователите“ е чудесен начин да им се покаже, че науката е нещо забавно. Кой знае, това може би също ще вдъхнови някои момичетата и момчетата да станат блестящи учени в бъдещето, каза Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта.

„Нощта на изследователите“ получава подкрепа по линия на дейностите „Мария Кюри“ на ЕС. Тя се провежда всяка година в цяла Европа в последния петък от септември. Събитията се организират в 25 държави-членки на ЕС, както и в Босна и Херцеговина, Фарьорските острови, бившата югославска република Македония, Исландия, Израел, Черна гора, Сърбия и Турция.

Събитието се разрасна от 92 градове участници през 2006 г. до над 300 тази година. „Нощта на изследователите“ получава 4 милиона евро годишно под формата на помощ (общият размер на разходите е 7,5 милиона евро) от средствата за дейностите „Мария Кюри“ на ЕС, с които се насърчават международни научноизследователски кариери.

Проявата цели да се изтъкне важната роля, която научните изследвания играят в нашия ежедневен живот, както и науката като професионален избор. От ключово значение за бъдещия растеж на Европа е да се насърчат повече млади хора да се посветят на научноизследователската кариера и науката, тъй като този растеж все повече зависи от иновациите при продуктите и услугите. Проявите, от които се състои „Нощта на изследователите“, са избрани с конкурс след покана за представяне на предложения.

Коментар