Софтуер за взлом на iPhone се радва на небивал интерес

 
Пуснатият наскоро софтуер, който отваря iPhone за приложения от трети страни, вече е свален близо 150 000 пъти от Мрежата, твърди CNET. Приложението излезе на бял свят в неделя, за да позволи програми от външни разработчици да действат "гладко" на iPhone и iPod Touch, в които Apple използва най-новите версии на фирмения си софтуер.

След като свалят от сайта и качат на устройствата си приложението AppSnapp, потребителите могат да пускат на iPhone и iPod софтуер, написан от произволни компании, а не само от Apple.

Хакерите и Apple започнаха да играят на “котка и мишка” още от както iPhone излезе на пазара. Пъвоначално бяха измислени различни методи, които пускат външни приложения да работят на iPhone, но софтуерния ъпдейт OS X 1.1.1 на Apple им попречи.

Обновената система на Apple изтри всички приложения от трети страни, намиращи се на хендсета на компанията. Освен това създаде множество проблеми на потребителите, използвали софтуер, за да разбият защитата на телефона и да си свалят приложения с цел да отключат устройствата си от мрежата на AT&T.

Apple определено се тревожи относно отключването на iPhone. Не напразно компанията въведе политика за плащане само с кредитна карта и ограничение от максимум две устройства на човек с цел да се попречи на неразрешените продажби.

Същевременно Стив Джобс обяви планове за пускане през февруари 2008 година на пакет от инструменти за използване и на приложения от трети страни. Засега единственият начин да се инсталират приложения на iPhone и iPod Touch е използването на дефект в сигурността на устройствата, както са направили това и разработчиците на AppSnapp.

Потребителите обаче трябва да внимават откъде си свалят приложения, тъй като могат да заразят телефона си със злонамерен софтуер.

Коментар