Проект ще популяризира международните студентски практики

Стартира изпълнението на проект „Инвестиция за създаването на квалифицирани и международно обучени млади хора, отговарящи на изискванията на пазара на труда в Европа”. Проектът на Фондация на бизнеса за образованието е сред 4-те инициативи, които спечелиха финансиране по План Д на Европейската комисия за демокрация, диалог и дебат през м. септември тази година.
Целта на проекта е да популяризира и утвърди възможностите, осигурени с европейско финансиране в рамките на програма Еразъм, за мобилност и практическо обучение на българските студенти в страни от ЕС. Проектът ще обхване поне 50 000 студенти и преподаватели, както и работодателите – членове на БАУРЧР, сред които ще популяризира ползите от провеждане на мобилни практики, обясни Гергана Раковска – изпълнителен директор на Фондация на бизнеса за образованието (ФБО). Стажовете в чужбина ще допринесат за подготовката на конкурентоспособни, практически подготвени млади специалисти и преподаватели, с актуални знания, висока адаптивност, умения и компетенции.
С пътуваща изложба на тема „Моето образование – моята кариера – моят живот в BG.EU” започва информационната кампания за популяризиране на ползите от провеждане на мобилни практики сред студентите. Повече информация за изложбата ще бъде качена на уебсайта на Фондацията – www.fbo.bg. Проектните дейности включват още: кръгли маси за обмяна на опит и добри практики от България и Европа; срещи-дискусии, с цел реализиране на открит диалог за необходимостта и начините за подобряване качеството на българското образование и преодоляване на различията между академичните програми и конкретните изисквания на работодателите. Ще бъдат отпечатани Пътеводител за студенти и Наръчник за университетски ръководства за организиране и провеждане на Еразъм практики. Ще бъде създаден и уебсайт като виртуално място за контакти между студенти, Еразъм алумни, работодатели и университети.
Проектът се осъществява в партньорство с Центъра за развитие на човешките ресурси, Съвета на ректорите, БАУРЧР, Асоциацията на кариерните консултанти и Националното представителство на студентските съвети.
Новата програма за образование и обучение на Европейската комисия „Учене през целия живот”, която стартира през януари 2007г., дава нов облик на програмата за висше образование – Еразъм. Основният акцент е поставен върху студентските практики и възможността европейските студенти да придобиват практически опит и умения в международна среда и да се запознаят с изискванията и особеностите на общоевропейския пазар на труда, подчерта Андриана Костадинова от Центъра за развитие на човешките ресурси.
Проектът ще привлече работодателите като активна страна при провеждането на мобилни студентски практики по програма Еразъм. Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси ще популяризира възможностите по проекта сред своите над 600 индивидуални и корпоративни членове, обясни Светла Стоева – председател на БАУРЧР. Инициативата е добра възможност за мултинационалните компании у нас, както и за работодатели, които имат представителства или партньори в страните от ЕС. Ползите за работодателите от включването им в проекта ще е предоставянето на допълнителна възможност да участват в практическата подготовка на студентите, както и да наемат международно обучени млади хора.
Информацията за процесите в европейското пространство, както и развиването на умения за живот и труд в европейски контекст са сред приоритетите в социалната система на страната ни, заяви Ирина Радевска– главен секретар на Съвета на ректорите на висшите училища в България. Резултатите, постигнати от участието в студентски и преподавателски мобилности, са високо ценени от висшите училища като фактор за развитие качеството на висшето образование и неговата връзка с пазара на труда.
Асоциацията на кариерните консултанти в България ще съдейства за успешното реализиране на проекта чрез мрежата от 34 университетски кариерни центрове, заяви Нина Димитрова, която е член на управителния съвет на Асоциацията. Кариерните центрове ще популяризират сред студентите възможностите за мобилност и студентски практики по програма Еразъм, едно логично продължение и разширение на дейността по организиране и провеждане на студентски стажове във фирми и организации в страната. Студентските съветисъщо ще се включат в проекта, допълниДаниел Йорданов – председател на Националното представителство на студентските съвети.Мобилните практики по програма Еразъм ще дадат възможност на студентите да придобият професионални умения в реална бизнес среда извън България, подобряване на практическите и комуникативните умения, в т.ч. и на езиковите умения, а също така на уменията за работа в различна културна среда и др.

Коментар