Microsoft ще строи център за данни във Финландия

Microsoft ще вложи 250 милиона долара в център за данни във Финландия

Microsoft ще вложи 250 милиона долара в център за данни във Финландия

Microsoft планира да построи голям център за данни във Финландия, като част от сделката по поглъщане на телефонния бизнес на Nokia. Проектът се оценява на 250 милиона долара, съобщи digitimes.com.

Оборудването на центъра ще стъпи на сървъри с процесор Intel Haswel, а доставките ще започнат през 2014 г. Предполага се, че съоръжението ще бъде завършено напълно за една-две години. Центърът ще обслужва клиенти на компанията в Европа.

Microsoft си сътрудничи тясно с тайваньските ODM производители Quanta Computer и Wiwynn (дъщерна фирма на Wistron). Очаква се именно тези две компании да доставят сървърите за дейта центъра във Финландия.

Доскоро Microsoft разполагаше с 8 центъра за данни – четири в Северна Америка, два в Западна Европа и по един в Сингапур и Хонконг. През последната година обаче корпорацията увеличи броя им с нови обекти в Австралия, Китай и Япония. Следващото разширение на мрежата от дейта центрове ще бъде обектът във Финландия.

Северна Европа е атрактивна и за други ИТ гиганти. Facebook завърши наскоро построяването на център за данни в Швеция и планира да го пусне в експлоатация през 2014 г. Доставчици на оборудване за него отново са двете тайвански компании – Quanta и Wiwynn.

Коментар