Лари Елисън „олекна” с $18 млн. в последната година

Лари Елисън е считан за най-скъпо платеният мениджър в САЩ

Лари Елисън е считан за най-скъпо платеният мениджър в САЩ

Приходите на Лари Елисън, шеф на софтуерния гигант Oracle, намаляха с 18% през финансовата 2013 година, приключила в края на май.

Докато през 2012 г. Елисън получи 96,2 млн. долара, то за последната финансова година възнаграждението на топ мениджъра възлиза на 78,4 млн. долара. Проблемът дойде от това, че Елисън се отказа от ежегодните премии, а ръководената от него компания отчете по-ниски от очакваните приходи.

Съгласно документите, подадени в Комисията по ценни книжа и борси на САЩ, през 2012 г. Лари Елисън е получил бонус в размер на 3,92 млн. долара, а през 2013 г. това възнаграждение е намаляло до 1,17 млн. долара. С 15% падат и плащанията по акции, които възлизат на 76,9 млн. долара. Освен това Лари Елисън, като президент на Oracle, се отказа от премии.

Базовата заплата на Елисън е само 1 долар. Неговите доходи са зависими изцяло от ефективността на бизнеса на Oracle, в която генералният директор има 24% дял. Пазарната капитализация на компанията възлиза на около 158 млрд. долара, а за първите пет месеца акциите й поскъпнаха с 29%.

В списъка на най-богатите хора на планетата, изготвян от Блумбърг, 69-годишният Лари Елисън заема 8-мо място със състояние, оценявано на 41,8 млрд. долара. Той е считан за най-скъпо платеният мениджър в САЩ.

Коментар