Бил Гейтс: Комбинацията Ctrl-Alt-Del е грешка

Бил Гейтс призна, че популярната комбинация Ctrl-Alt-Del за излизане от система е грешка

Бил Гейтс призна, че популярната комбинация Ctrl-Alt-Del за излизане от система е грешка

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс заяви, че използването на комбинацията от клавиши Ctrl-Alt-Del за излизане от операционната системата е грешка.

Признанието на настоящия председател на борда на директорите на Microsoft е направено по време на интервю в Харвардския университет и е публикувано в YouTube.

Въпросът защо потребителят трябва да натиска три клавиша едновременно е зададен от американския финансист Дейвид Рубинщайн. В отговор, Бил Гейтс пояснява, че съгласно първоначалния замисъл, е трябвало да се използва един клавиш, но инженерите на IBM, които проектирали клавиатурата за IBM PC, отказали да назначат отделен бутон за тази цел.

За създател на комбинацията Ctrl-Alt-Del се счита Дейвид Брадли. Изборът именно на тези клавиши не е случаен: инженерът е определил клавиши, които са отдалечени един от друг, за да се избегне неволното им натискане. В ранните версии на Windows едновременното използване на Control-Alt-Delete се е прилагало само за презареждане на системата.

Но ако се вслушаме в думите на Стив Балмър – сегашния CEO на Microsoft, комбинацията Ctrl-Alt-Del едва ли е най-голямата грешка в Windows. По-рано този месец той заяви, че най-много съжалява за недостатъчното внимание по отношение на мобилните връзки през първото десетилетие на новия век.

Гейтс, от своя страна, подчертава, че не счита за грешен пътя, избран от софтуерната корпорация. В същото време той е съгласен с това, че предпочитанието към компютърните технологии не е позволило на Microsoft да стане лидер в мобилния сегмент.

През 2009 година Стив Балмър пък определи като голяма грешка на компанията късното навлизане на пазара за търсене в интернет.

Коментар