Стартира конкурсът „За жените в науката”

Повече от 1700 жени от над 100 държави са били подпомагани от итициативата „За жените в науката”

Повече от 1700 жени от над 100 държави са били подпомагани от глобалната инициатива на L’Orеal и ЮНЕСКО – „За жените в науката”

Стартира четвъртата Национална стипендиантска програма „За жените в науката“. Стипендиите са предназначени за млади жени учени на възраст до 35 години, които в момента са докторанти или учени с докторска степен и искат да продължат своето научно и професионално развитие.

Подробна информация за програмата, включително и формулярите за кандидатстване са достъпни на сайта на инициативата – www.zajenitevnaukata.bg. Кандидатурите за конкурса могат да бъдат подавани от 1 октомври до 15 декември 2013 г. За четвърта поредна година ще бъдат присъдени две стипендии на стойност 5000 евро всяка, съобщи Софийски университет.

Националната стипендиантска програма е част от глобалната програма на L’Orеal и ЮНЕСКО „За жените в науката“ и има за цел да подпомогне обещаващи млади жени учени в тяхното научно развитие. Повече от 1700 жени от над 100 държави са били подпомагани от тази инициатива, а националните стипендиантски програми се осъществяват в близо 50 държави.

В България програмата стартира през 2009 г. в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Orеal България. Всяка година се присъждат две стипендии с цел да подпомогнат млади жени учени в тяхната изследователска работа и да ги поощрят да продължат своята академична кариера в България. Чрез тази програма стипендиантите стават част от голямата международна научна общност на програмата „За жените в науката“.

Кандидатурите се оценяват от жури, което се състои от водещи специалисти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и представители на партньорите в проекта. Стипендиантите ще бъдат обявени на церемония, която ще се състои през 2014 г. в София.

Коментар