САЩ обвиниха ирански хакери за атака срещу флота

САЩ са убедени, че атаките срещу флота им са дело на ирански хакери или наети от тях специалисти от други страни

САЩ са убедени, че атаките срещу флота им са дело на ирански хакери или наети от тях специалисти от други страни

Властите в САЩ обвиниха ирански хакери за кибер нападение срещу военно-морския флот на страната. Намеква се и за помощ от страна на Русия.

Според секретен доклад, за който съобщава Engadget.com, в последните няколко седмици са били атакувани сървърите за електронна поща и компютрите, които флотът използва за връзка между корабите си.

Твърди се, че атаките са дело на ирански хакери или наети от тях специалисти от други страни. Не са откраднати никакви секретни данни, тъй като на атакуваните компютри са липсвали такива.

Властите в САЩ са силно обезпокоени, защото чрез подобни кибер нападения хакерите трупат опит и знания, които могат да им помогнат в бъдеще да пробият сървърите със секретни данни. Официални лица от правителството на САЩ смятат, че успехите на иранските хакери в последно време се дължат на помощта, която им оказват руски програмисти.

Към момента САЩ не планират ответни действия в отношенията с Иран, изчаквайки приключването на двустранните преговори. Досега обикновено Иран обвиняваше САЩ и западните страни в кибер атаки срещу критичните ИТ системи на страната.

Коментар