Единното зарядно става задължително в ЕС

Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите на ЕС гласува законопроект, който задължава всички производители на мобилни телефони да приложат единен стандарт за зареждане, базиран на microUSB.

Още през 2011 година Европейската комисия утвърди microUSB като стандартен порт за зареждане на мобилните телефони, продавани в рамките на ЕС. В момента повечето производители използват именно този интерфейс за захранване на устройствата си. Унификацията позволява да бъде намален броят на аксесоарите за мобилни телефони, респ. отделянето на вредни газове в атмосферата.

В момента само Apple не използва microUSB, като вместо това смартфоните iPhone разчитат на порт Lightning. Все пак компанията от Купертино предлага кабели Lightning-USB, които позволяват включване на смартфона към компютър или универсално зарядно.

Гласуваният законопроект за задължително използване на microUSB ще влезе в сила след одобрение от Съвета на Европейския Съюз, а след това и от Парламента.

Коментари по темата: „Единното зарядно става задължително в ЕС”

добавете коментар...

  1. :о)

    Валери, филмар, успокой се и дишай дълбоко.
    Можеш да си изпратиш есето до EU HQ или до Световната Банда опа Банка.

    Относно статията – меко казано глупаво и подвеждащо заглавие, защото не става дума за НИКАКВО ЕДИННО ЗАРЯДНО, а става дума за шибан USB порт по дяволите.
    Има огромна разлика между зарядно, което е близко до акъла да се включва в ток, 220V , контакта, двете жички и т.н. и някакъв USB порт, който можеш да заредиш само в близост до компютър с такъв!

  2. Mir4o

    Снимката с тази Нокиа не е особено подходяща. И особено както се вижда нокиа-буксата за зареждане.

  3. Валери

    С десетки години ЕС и света изостава със стандартизацията в производството независимо какво е. Една лястовица пролет неправи! Да се надяваме, че до 5 години на първо време, ще се стандартизира автомобилостроенето и строителството, а след това и останалите сектори в икономиката. Ще се спестят милиарди, а в по бъдещ обозрим срок трилиони. За екологията да неговорим?!. С новите нанотехнологии трябва да се внимава, и да са под особен надзор, защото има вероятност да се появят нови болести и аномалии в човешкото тяло. За тяхното лечение не сме подготвени, и за всяко едно производство трябва да има европейски лиценз, а за лечението и профилактиката да има налични наноантидоти. Без тях е много опасно да се започва такова производство. Трябва да се обърне особено внимание на разработката на такива наноантидоти, и без тях да не се започва дадено производство!!! Спешно да се вземат мерки да повишаване нивото на медицината, като цяло. Да се избягват и ГМО, защото, и малкото камъче може да обърне колата, ако вече не е на път да стане. Трябва да се инвестира в здравеопазването, и науката във всички държави в ЕС, защото не се знае от коя трънка, ще изкочи заек. Една държава не е способна да се справи сама с идващите предизвикателства независимо, колко мощтна е икономически и технологично. Най добре е да има асиметрия в науката и образованието. Живота така е програмиран, че нито една държава не е в състояние да се справи, както в икономиката така и в останалите сектори на науката, образованието, екологията, космоса и т.н. Не е нужно силните, и по богати държави да дуят мускули, а бедните да бъдат пренебрегвани. Трябва да се положат максимални усилия да се изравнят стандартите на живот в отделните държави, за да не се получават катаклизми най вече в социалният сектор. Трябва ново виждане за развитието на цивилизацията, като цяло, отдерните нации и етноси отчитайки тяхният манталитет и минало. В никакъв случаи със сила! Има толкова други начини па макар и по бавни?! Бързата кучка слепи ги ражда….? В близко бъдеще, ще се наложи роботозацията и тогава, ако няма нови виждания за социалният, образователният, научният, военният, космическия и т.н. статус ни чака…. Трябва да се обърне особено внимание на финансовият сектор и парите, като средство, с една дума за контрол над другите, както е сега. Това трябва коренно да се промени! Обобщено, бедна ни е фантазията, какво може да стане, ако не се вземат още от сега такива мерки. По малко политика и пари, а повече разум! Все пак не сме сами във……но може така и така, нали… Кой път, ще изберем малко или много зависи от нас! Завършвам с….който сее бури жъне урагани?!

Коментар