Два милиона следят социалните мрежи в Китай

Правителството на Китай е наело 2 милиона души да следят активността в социалните мрежи

Правителството на Китай е наело 2 милиона души да следят активността в социалните мрежи и да докладват за всяка критика по адрес на управляващите

Активността на китайските потребители в интернет се следи зорко от правителството. Над 2 милиона души в страната са наети от властта да наблюдават поведението в мрежата на своите сънародници.

Следенето, основно в социални мрежи, е прикрито под широката за тълкуване дейност „анализ на мненията в интернет, съобщи BBC News, позовавайки се на Beijing News. Основната цел е предотвратяване на възможни масови безредици в страната.

Всяка критика по адрес на политическите лидери на страната се докладва и бива изтривана. Наетите минават сериозно обучение – този месец са предвидени поредните курсове.

Макар и броят на ангажираните в следенето да е огромен, задачата им трудно може да бъде изпълнена на 100%. Само в микроблога Sina Weibo, китайския аналог на Twitter, са регистрирани над 500  милиона потребители, които подлежат на следене. Достъпът до много известни социални мрежи е забранен в Китай. Facebook и Twitter са блокирани от 2009 година насам.

Коментар